Ekami – Rohkeiden tekijöiden tekijä myös nikotiinittomuudessa

Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekami on ottanut rohkean ja vastuullisen askeleen kohti terveellisempää ja hyvinvoivaa oppimisympäristöä. Vuoden 2024 alusta alkaen Ekami on sitoutunut Syöpäjärjestöjen Nikotiiniton amis-toimintamalliin, jonka avulla rakennetaan yhdessä oppilaitosympäristöä ja -yhteisöä, joka tarjoaa mahdollisuuden tehdä terveyttä ja hyvinvointia tukevia valintoja. Toimintamalli tukee myös Ekamin strategian toimintaa ohjaavaa arvoa, ”yhdessä onnistuminen”. Tämä arvo heijastuu nyt myös oppilaitoksen ponnisteluissa hyvinvoinnin ja nikotiinittomuuden edistämiseksi, sillä Ekami on julistautunut nikotiinittomaksi oppilaitokseksi.

Uudet nikotiinituotteet, erityisesti sähkösavukkeet ja nikotiinipussit, ovat yleistyneet nopeasti oppilaitoksissa ja niiden vaikutus näkyy Ekaminkin arjessa. Tämän takia Ekami ei ole sitoutunut enää ainoastaan savuttomuuteen, vaan oppilaitos on asettanut tavoitteekseen nikotiinittomuuden – se on vahva viesti, joka tukee myös tupakkalain tavoitetta tupakattomasta ja nikotiinittomasta Suomesta vuoteen 2030 mennessä.

Pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta

Ekamin matka kohti nikotiinittomuutta alkoi huolellisilla alkuarvioinneilla, joissa kartoitettiin oppilaitoksen nykytilanne. Yhteistyössä Syöpäjärjestöjen kanssa laadittu toimintasuunnitelma auttoi asettamaan konkreettisia tavoitteita, joista yksi tärkeimmistä oli julistautua nikotiinittomaksi oppilaitokseksi. Tämä ei ollut pelkkä muodollisuus, vaan monivaiheinen prosessi, joka sisälsi muun muassa henkilöstön koulutusta, järjestyssääntöjen päivittämistä ja käytännön toimenpiteiden suunnittelua. Syksyllä 2024 oli vihdoin aika julistaa Ekami virallisesti nikotiinittomaksi.

Nikotiinittomuuslupaus – yhteinen sitoutuminen

Elokuun 28. päivä Ekamin henkilöstö ja syyskuun 2. päivä opiskelijat lukivat yhdessä nikotiinittomuuslupauksen. Tämä symbolinen teko korostaa yhteisön sitoutumista nikotiinittomuuteen ja terveyttä tukevaan toimintakulttuuriin. Nikotiinittomuuslupauksessa näkyy yhteinen tahtotila: ”Haluamme olla niitä, joiden hengitys on raikasta ja nauru aitoa, emmekä ole nikotiinin vankeja. Yhdessä, ilman nikotiinia” Tämä lupaus ei ole vain sanoja, vaan konkreettinen sitoumus rakentaa ympäristö, jossa jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi ja hyvinvoivaksi.

Nikotiinittomaksi julistautuminen on enemmän kuin pelkkä päätös; se on investointi yhteisön hyvinvointiin ja tulevaisuuteen. Yhdessä voimme varmistaa, että oppilaitokset eivät ainoastaan tarjoa laadukasta koulutusta, vaan myös turvallisen ja terveyttä edistävän ympäristön kaikille opiskelijoille ja työntekijöille.

Yhdessä kohti yhteistä tavoitetta

Ekami on yhteisö, jossa jokaisen panoksella on merkitystä. Tämä pätee erityisesti hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, jossa ”yhdessä onnistuminen” ei ole vain tavoite, vaan arkea ohjaava periaate. Ekamin henkilöstö ja johto ovat sitoutuneet toimimaan esimerkkinä ja tukemaan opiskelijoita terveellisten valintojen tekemisessä. Tämä positiivinen puuttuminen on paitsi lakisääteinen velvollisuus, myös yhteinen asia – oppilaitoksessa halutaan aidosti tukea opiskelijoita ja antaa heille parhaat mahdolliset edellytykset terveelliseen ja nikotiinittomaan elämään.

Kun oppilaitoksen henkilöstö ja johto sitoutuvat nikotiinittomuuden edistämiseen, he toimivat esimerkkeinä, puuttuvat nikotiinituotteiden käyttöön ja tarjoavat opiskelijoille tukea lopettamiseen. Tämä näkyy käytännössä muun muassa koulutuksina, selkeinä toimintamalleina ja opiskelijoiden osallistamisena nikotiinittomuutta edistäviin kampanjoihin, kuten Ekamin nikotiinittomuuslupauksen tekemiseen. Positiivinen puuttuminen tarkoittaa, että tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön puututaan kunnioittavasti ja rakentavasti, keskittyen ratkaisujen löytämiseen ja opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseen. Tämä luo turvallisen ja terveyttä tukevan oppimisympäristön.

Ekamissa tarjotaan tietoa ja koulutusta sekä henkilökunnalle että opiskelijoille niin uusista tuotteista, lopettamisen tuesta kuin puheeksi otosta. Oppilaitoksessa halutaan varmistaa, että yhteiset pelisäännöt ovat jokaisella tiedossa, niitä noudatetaan ja tarvittaessa puututaan, jos sääntöjä rikotaan. Ohjeistuksista ja pelisäännöistä johdetaan konkreettiset toimintaohjeet, jotta jokaisen ammattilaisen olisi mahdollisuus niitä toteuttaa oppilaitoksen arjessa. Opiskelijoille tarjotaan aktiivisesti lopettamisen tukea esimerkiksi vertaistukiryhmissä. Kaikesta toiminnasta oppilaitos pyrkii viestimään laaja-alaisesti ja huomioimaan tässä myös huoltajat.

Oppilaitokset terveyden edistäjinä

Oppilaitoksilla on keskeinen rooli terveyden edistämisessä. Ne tavoittavat laajoja opiskelijajoukkoja, ja näiden yhteisöjen kautta on mahdollista vaikuttaa sekä yksilö- että yhteisötasolla. Oppilaitos voi joko normalisoida epäterveellistä käyttäytymistä tai olla vahvistamassa terveyttä edistäviä valintoja. Ekami on valinnut jälkimmäisen polun – polun, joka rakentaa hyvinvointia ja terveyttä tukevan ympäristön, jossa nikotiinittomuus on uusi normaali.

Keskeisiä riskejä nuorilla tupakka- ja nikotiinituotteiden kokeiluille ja käytölle ovat ryhmäpaine ja ympäristöt (mm. oppilaitokset), joissa tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö näkyy positiivisessa valossa ja osana arkea. Tällaiset ympäristöt eivät myöskään rohkaise tuotteita käyttäviä lopettamaan. Tupakkapaikka tai vape-rinki saatetaan edelleen kokea parhaiden juttujen paikaksi. Lisäksi markkinoille on tullut uusia erityisesti nuoria koukuttavia tuotteita, kuten sähkösavukkeet ja nikotiinipussit, joiden käytöstä voi kieliä vessasta kantautuva imelä haju tai pitkin oppilaitoksen tonttia lojuvat valkoiset pussit.

Tuotteiden käyttö haastaa oppilaitoksen turvallisuutta myös muiden lieveilmiöiden, kuten yleisen levottomuuden ja käytöshäiriöiden lisääntymisenä. Lisäksi sisällä käytetty sähkösavuke altistaa tuotteita käyttämättömät sähkösavukkeen päästöille. Oppilaitosympäristössä korostuu henkilöstön toiminta ja malli. Aikuisten kielteinen asenne, yhteisesti puuttuminen ja kollegiaalinen tuki edistävät tutkitusti nikotiinittomuutta. Mitä aiemmin tuotteiden käyttö otetaan puheeksi ja siihen puututaan, sitä paremmat mahdollisuudet nuorta on auttaa. Jo lyhyelläkin keskustelulla, kannustuksella ja kehuilla on suuri merkitys.

Ekamissa henkilöstön roolin koetaan olevan ensisijaisesti kannustajina, puheeksi ottajina ja lopettamisen tukeen ohjaajina.  Keskeisenä periaatteena on kunnioittava ja arvostava vuorovaikutus opiskelijoiden kanssa. Tämä yhteisöllinen lähestymistapa, jossa jokainen kantaa vastuunsa, on avain onnistuneeseen nikotiinittomuustyöhön. Tämä edellyttää sekä oppilaitoksen henkilöstön että opiskelijahuollon tiivistä yhteistyötä.

Esimerkkinä muille

Ekamin toiminta osoittaa, että nikotiinittomuustyössä on mahdollista saavuttaa todellisia muutoksia, kun koko yhteisö on mukana. Johto sitouttaa ja mahdollistaa, henkilöstö ohjaa ja näyttää mallia, ja opiskelijat osallistuvat ja hyötyvät. Yhteistyöllä on mahdollisuus olla valmistamassa tulevaisuuden tekijöitä, joilla on paremmat edellytykset opinnoissa ja työelämässä pärjäämiseen.

Lue lisää Nikotiiniton amis -toimintamallista