Nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytölle keskeisimpiä riskitekijöitä ovat ryhmäpaine ja ympäristöt, joissa tuotteiden käyttö näkyy positiivisessa valossa ja osana arkea (sosiaalinen media, koulut, oppilaitokset, harrastukset, koti) tai niiden käyttöön ei puututa.
Oppilaitokset ovat luontevia ja tutkitusti toimivia ympäristöjä toteuttaa tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisyä, sillä ne tavoittavat suurimman osan niistä lapsista ja nuorista, jotka ovat ikänsä puolesta suurimmassa riskissä aloittaa tupakka- ja nikotiinituotteiden kokeilut ja käytön.
Nuorten tupakointi on yleisempää oppilaitoksissa, joissa myös henkilöstö tupakoi ja oppilaitoksissa, joissa ei ole selviä tupakointia/ nuuskaamista kieltäviä sääntöjä, kieltoja ei tunneta tai niitä ei pidetä uskottavina. Jos kouluissa henkilökunta ei noudata yhteisiä pelisääntöjä ja yleisessä tiedossa on tupakkapaikka, mihin tuotteita käyttävät epävirallisesti ohjataan, saa nuori ristiriitaisen viestin tuotteiden käytöstä koulun arjessa ja se heikentää tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisyn tuloksellisuutta.
Yksittäiset toimenpiteet, kuten luennot, teemapäivät ja viestintäkampanjat eivät yksinään riitä tuotteiden käytön ehkäisyssä.
Oppilaitoksissa toteutettujen tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisytoimien on oikea-aikaisesti, kattavasti ja johdonmukaisesti toteutettuina todettu olevan tehokkaita lisäämään lasten ja nuorten tietoisuutta nikotiinituotteiden käytön haitoista, lisäävän nikotiinittomuutta tukevia asenteita ja vähentämään tupakoinnin aloittamisen aikomuksia sekä kokeiluja. Pelkästään tiedon jakaminen tai yksittäiset toimenpiteet, kuten luennot, julisteet ja teemapäivät eivät riitä oppilaiden tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisyssä.
Nikotiinittomuuden edistämisen haasteet ammatillisissa oppilaitoksissa
Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisyn työtä on tehty pitkään ammatillisissa oppilaitoksissa. Edistystä on tapahtunut, mutta tuotteiden käyttö ammattiin opiskelevilla on edelleen yleistä. Vaikka oppilaitos on savuton, ei käytännön arki tue savuttomuutta tai nikotiinittomuutta. Käytössä olevat keinot tukea nikotiinittomuutta rajoittuvat siihen, missä tuotteita saa käyttää eikä siihen, käytetäänkö niitä ylipäätään. Lisäksi keinot puuttua uusien nikotiinituotteiden, kuten nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden (vape), käyttöön oppilaitoksissa ovat erittäin puutteelliset.
Nikotiiniton amis -toimintamalli
Nikotiiniton amis -toimintamalli on maksuton työkalu ammatillisten oppilaitosten johdolle, opiskeluhuoltoryhmälle, opettajille ja muille henkilöstön edustajille. Toimintamallin tavoitteena on edistää nikotiinittomuutta osana oppilaitoksen arjen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työtä. Toimintamallin avulla rakennetaan yhdessä oppilaitosympäristöä ja -yhteisöä, joka tarjoaa mahdollisuuden tehdä terveyttä ja hyvinvointia tukevia valintoja.
Nikotiiniton amis -toimintamallin taustalla on kehittämishanke Savon ammattiopiston ja Kuopion kaupungin ehkäisevän päihdetyön kanssa, missä luotiin konkreettisia työkaluja ja toimintamalleja osaksi oppilaitoksen arjen rakenteita. Työn taustaksi on kuultu laajasti oppilaitoksen opiskelijoita ja henkilöstöä (mm. siivous- ja vahtimestaripalveluista oppilaitoksen johtoon asti). Kehittämistyössä on lisäksi ollut tiiviisti mukana oppilaitoksen henkilöstöä ja opiskelijoita, jotta työ tukee oppilaitoksen arjen rakenteita ja todella tarjoaa konkreettisia työkaluja oppilaitoksen toimintakulttuurin kehittämiseen. Lopullisen Nikotiiniton amis -toimintamallin kehittämisessä on hyödynnetty mm. palvelumuotoilua.
Lähtökohtana on, että jokaisen oppilaitoksessa työskentelevän ammattilaisen roolimalli on tärkeä ja kaikessa toiminnassa tuetaan opiskelijan ammatillista kasvua ja työkykyä. Toimintamalli ei tarjoa poppakonsteja oppilaitoksille, vaan pieniä rakenteellisia ja konkreettisia toimia, jotka yhdessä tukevat oppilaitoksen toimintakulttuurin kehittämistä.
Nikotiiniton amis -toimintamalli sisältää:
- Arviointityökalun oppilaitoksen nikotiinittomuuden edistämisen nykytilanteen arviointiin sekä kehittämistoimien priorisointiin
- Konkreettisia esimerkkejä toimintaohjeista, pelisäännöistä ja linjauksista
- Valmista materiaalia ohjauksen tueksi
- Vinkkejä välituntitekemisen järjestämiseen ja yhteisöllisyyden tukemiseen
- Valmiita viestintämateriaaleja
Nikotiiniton amis -toimintamalli tukee oppilaitosten nikotiinittomuustyötä
Vuonna 2024 Nikotiiniton amis -toimintamallin tai sen osien käyttöönoton myötä kohdattiin yli 600 ammatillisen oppilaitoksen toimijaa ja oppilaitoksissa opiskelevien huoltajaa. Lisäksi oppilaitosten tapahtumissa kohdattiin yli 1300 nuorta. Koska toimintamalli kattaa koko oppilaitoksen, toiminnan vaikutuspiirissä oli vuonna 2024 yhteensä n. 11 800 perustutkinto-opiskelijaa ja yli 1000 vakituista henkilöstön jäsentä.
Nikotiiniton amis -toimintamallin tai sen osia on ottanut käyttöön vuosien 2021-2024 aikana seitsemän oppilaitosta: Savon ammattiopisto, Saimaan ammattiopisto Sampo, Samiedu, Sedu, Sataedu, Gradia ja Ekami.
Toimintamallin käyttöönoton myötä osa oppilaitoksista on julistautunut nikotiinittomaksi, järjestysääntöjä ja opiskeluhuoltosuunnitelmia on päivitetty vastaamaan arjen tarpeita niin, että toimintaohjeet olisivat realistisia toteuttaa osana oppilaitoksen arkea. Lisäksi henkilöstöä on koulutettu tupakka- ja nikotiinituotteisiin liittyvistä ilmiöistä ja miten tuotteiden käyttö kannattaa ottaa puheeksi opiskelijan kanssa. Oppilaitoksen nikotiinittomuudesta on viestitty monipuolisesti hyödyntämällä oppilaitoksen omaa viestintäosaamista ja opiskelijat ovat osallistuneet mm. tapahtumien ja välituntitekemisen ideointiin.
Vaikuttava nikotiinittomuuden edistäminen on osana oppilaitoksen arjen rakenteita ja isoissa organisaatioissa toimintakulttuurin muutos vaatii pitkäjänteistä työtä. Nikotiiniton amis toimintamallin kokonaisvaltainen käyttöönotto vie oppilaitoksen muun arjen työn rinnalla sekä Syöpäjärjestöjen ja alueellisen syöpäyhdistyksen tukemana 1-2 vuotta. Ne oppilaitokset, jotka ovat ottaneet toimintamallin käyttöönsä, ovat saaneet konkreettisia keinoja ja ovat yhtenäistäneet toimintatapoja eri toimipisteiden välillä. Toimintamallin käyttöönottoprosessi on vahvistanut henkilöstön valmiuksia puuttua tuotteiden käyttöön ja nikotiinittomuuden edistäminen on koettu olevan enemmän kaikkien asia kuin yksittäisten aktiivisten tupakkapaikkapoliisien vastuulla. Toimintamallin on koettu tarjoavan rakenteen myös muuhun hyvinvoinnin edistämisen työhön.
Lähteet:
Heloma, A., Korhonen, T., Patja, K. & Salminen, O. (toim.). 2022. Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus. Kustannus Oy Duodecim.
Käypä Hoito. 2024a. Lasten ja nuorten tupakoinnin aloittamisen ehkäisy. https://www.kaypahoito.fi/nix01825
Käypä Hoito. 2024b. Tupakoinnin aloittamisen riskitekijät. https://www.kaypahoito.fi/nix01824
Linnansaari, A. 2023. Implementing Preventive Tobacco Policies The role of contextual factors in policy implementation at school and national levels. Tampere University. https://trepo.tuni.fi/handle/10024/148974
Mpousiou DP, Sakkas N, Soteriades ES, Toumbis M, Patrinos S, Karakatsani A, Karathanassi A, Raftopoulos V, Gratziou CG, Katsaounou PA. Evaluation of a school-based, experiential-learning smoking prevention program in promoting attitude change in adolescents. Tob Induc Dis. 2021 Jun 18;19:53. doi: 10.18332/tid/134605. PMID: 34177415; PMCID: PMC8212924.
Reitsma M, Flor L, Mullany E, Gupta V, Hay S, Gakidou E. 2021. Spatial, temporal, and demographic patterns in prevalence of smoking tobacco use and initiation among young people in 204 countries and territories, 1990-2019. Lancet Public Health. 2021 Jul;6(7):e472-e481. https://www.thelancet.com/article/S2468-2667(21)00102-X/fulltext
Simonen, J. & Heikkilä, A. 2019. Savupilvi portin yllä. Tutkimus ammatillisten oppilaitosten savuttomuustyöstä. Raportit ja selvitykset 2019:6. Opetushallitus. https://www.oph.fi/fi/tilastot-ja-julkaisut/julkaisut/savupilvi-portin-ylla-tutkimus-ammatillisten-oppilaitosten
Vaihekoski A, Lagström H, Eloranta S, Bäärs S, Hannula A, Lehvikkö M, Salakari M. Influencing adolescents’ attitudes towards nicotine products: A systematic review. Nordisk Alkohol Nark. 2022 Oct;39(5):568-584. doi: 10.1177/14550725221096908. Epub 2022 Jun 9. PMID: 36284743; PMCID: PMC9549219.