Tehtävät / Alakoulu

Tupakoimattomuus-bingo

Tavoite

Käydä läpi syitä, miksi ei kannata kokeilla eikä aloittaa tupakointia, nuuskaamista tai sähkötupakan käyttöä. Tuoda esille monipuolisesti erilaisia näkökulmia tupakoimattomuuteen/nikotiinittomuuteen. Vahvistaa asenteita ja auttaa nuoria löytämään itseä puhuttelevia perusteluita.

Toteutus

Kukin oppilas tekee itselleen 4×4 ruudukon, johon hän sijoittaa sattumanvaraiseen järjestykseen numerot 1–16. Alla olevat 16 syytä olla käyttämättä tupakkatuotteita asetetaan kaikkien näkyville, mutta vain opettajalla on listasta versio, jossa numerot ovat näkyvillä (muista vaihtaa numeroiden järjestystä).

Opettaja kysyy oppilailta vuoron perään: ”Miksi ei kannata kokeilla tupakkaa, nuuskaa tai sähkötupakkaa?” (Huom! Kaikki listan syyt eivät välttämättä päde jokaiseen tupakka-/nikotiinituotteeseen. Opettaja voi käydä nämä vielä erikseen läpi yhdessä oppilaiden kanssa.) Oppilas valitsee listalta syyn ja bingonumero määräytyy sen mukaan, mihin numerojärjestykseen opettaja on syyt laittanut. Aluksi luokka sopii, mitä bingon saamiseksi vaaditaan (esim. 4 vierekkäin tai allekkain tai kulmasta kulmaan).

Tupakkaa ei kannata kokeilla / Ei kannata tupakoida, koska…

 1. Säästyy rahaa. Nikotiinituotteet ovat kalliita.
 2. Hengitys säilyy raikkaana.
 3. Hampaat eivät kellastu.
 4. Hajuaisti on parempi.
 5. Ruoka maistuu paremmalta.
 6. Iho säilyy kirkkaana ja kimmoisana eikä rypisty niin helposti.
 7. Ei haise pahalle.
 8. Hiukset pysyvät terveinä.
 9. Kunto on parempi, jaksaa liikkua.
 10. On pirteämpi, jaksaa harrastaa ja käydä koulua.
 11. Kynnet ja sormet eivät kellastu.
 12. Vastustuskyky pysyy hyvänä, eikä tule kipeäksi niin helposti.
 13. Keuhkot pysyvät terveenä.
 14. Sydän pysyy terveenä.
 15. Elää pidempään.
 16. Ei riko lakia.

Katso myös