Nikotiini ei kuulu urheiluun

Palloliitto ja Syöpäjärjestöt haluavat nostaa nikotiinituotteiden haitat puheeksi lasten ja nuorten urheilussa. Valmentajat ovat avainasemassa nuorten nikotiinittomuuden edistämisessä. Siksi Jalkapallovalmentaja Erkka V. Lehtola ja Syöpäjärjestöjen Elina Hartikainen kirjoittivatkin Suomen Valmentajien jäsenlehteen, Valmentaja 4/2023, jutun nikotiinin haitoista.

Kuvittele aika, jolloin katsomot  täyttyivät tupakansavusta. Tänä päivänä juuri kukaan ei kehtaa tupakoida lasten ja nuorten urheilutapahtumissa, ja hyvä niin.

 Tupakanvastainen taistelu on ollut menestystarina Suomessa, mutta nuuskan ja nikotiinipussien kaikkea muuta, sanoo jalkapallovalmentaja sekä entinen jalkapalloilija Erkka V. Lehtola.

Nyt ongelmana ovat muut nikotiinituotteet kuten nuuska, nikotiinipussit tai sähkösavuke eli vape. Lehtolaa ihmetyttää massiivinen ristiriita.- Samalla, kun me valmentajat pauhaamme pelaajille urheilijan elämästä, kuten harjoittelun, palautumisen, riittävän unen ja terveellisen ravinnon merkityksestä, kukaan ei hiisku sanaakaan tästä koukuttavasta päihteestä.

Nikotiinituotteiden vaaroista puhuttava asiallisesti ja faktoilla.

Varsinkin nuoria pitäisi suojella nikotiinituotteiden haitoilta, sillä heille niiden käyttö on erityisen haitallista. Nikotiini vaikuttaa aivojen kehittymiseen ja voi aiheuttaa aivoihin pysyviä muutoksia. Muutokset voivat johtaa riippuvuuden.lisäksi oppimis- ja keskittymisvaikeuksiin sekä masennus- ja ahdistuneisuusoireisiin.Tupakkateollisuus on ottanut urheilevat nuoret markkinoinnin kohteeksi. Houkuttelevat pakkaukset, makuaineet ja mainoslauseet, kuten ”helppo käyttää pelien aikana”, ”sisältää puhdasta nikotiinia” tai ”buustaa suorituskykyä” johtavat harhaan.

Kaikki nikotiinituotteet ovat haitallisia sekä suorituskyvylle että terveydelle. Nikotiini supistaa verisuonia ja nostaa sydämen sykettä ja verenpainetta. Näin hapen ja ravintoaineiden kulkeutuminen lihaksiin heikkenee. Nikotiini myös heikentää elimistön puolustusjärjestelmää, mikä lisää sairastelua sekä hidastaa vammoista parantumista.

Lehtolan mukaan nuuskan tai nikotiinin haitoista ei tiedetä tarpeeksi, pikemminkin päinvastaiset myytit elävät sitkeässä.  Haitoista tulee puhua ja kirjoittaa asiallisesti ja uskottavasti, mutta vaaroja ei saa eikä kannata liioitella.

Aikuiset esimerkkeinä hyvässä ja pahassa

Nuoret tarvitsevat arjen ympäristöjä, jotka ohjaavat terveempiin valintoihin. Nikotiinituotteiden hiljainen salliminen tai niitä ihannoiva kulttuuri on haitallinen. Jos nuuska näkyy joukkuekavereiden, edustusjoukkueen pelaajien, valmentajien tai huoltajien huulissa, on se signaali siitä, että sen käytössä on jotain ihailtavaa – ja käyttö on tuskin kovin haitallistakaan.

– Tiedän, että moni nykyisistä valmentajista ja urheilujohtajista ovat itse kasvaneet nuuskakulttuuriin kiinni. Jokainen valmentaja on kuitenkin esikuva ja silloin on vastuu miettiä, miten oma käyttäytyminen vaikuttaa kehittyviin lapsiin ja nuoriin.– Ketään aikuista ei velvoiteta lopettamaan nikotiinituotteiden käyttöä, mutta nuorten urheilijoiden edessä käyttöä pitäisi kyllä välttää, Lehtola kiteyttää.

Muutokseen on jo valmis toimintamalli

Syöpäjärjestöt ja EHYT ry ovat kehittäneet yhdessä Suomen Olympiakomitean kanssa Nikotiiniton urheilu -toimintamallin, joka tarjoaa koulutusta, materiaaleja ja työvälineitä nikotiinittomuuden edistämiseen. Toimintamallin käytöstä on paljon hyviä kokemuksia seuroissa ympäri Suomea. Esimerkiksi Josba Junioreiden toiminnanjohtaja Janne Ruuskanen on kommentoinut mallin käyttöönottoa: – Toimintamallin käyttöönotto ei alun perehtymisen jälkeen ole ollut mitenkään vaikeaa tai aikaa vievää.

Monissa kaupungeissa liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-avustuksiin on jo sisällytetty seurojen sitoutuminen tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn. Myös urheilukenttien tupakointikieltoja kaavaillaan sosiaali- ja terveysministeriön asettamassa työryhmässä.

Lehtolankin tavoitteena on, että jonain päivänä ainakin jalkapallon parissa tupakka ja nikotiinituotteet eivät enää näy katsomoissa, kenttien laidoilla tai valmentajien suussa.Työtä tehdään yhdessä Syöpäjärjestöjen kanssa.

Artikkeli kuva; Topi Lainio