1. Pelisäännöt nuuskattomaan urheiluun

Seura voi ottaa käyttöön nämä esimerkkipelisäännöt tällaisenaan, muokata niistä oman seuran tarpeisiin sopivat tai soveltaa niitä olemassa oleviin sääntöihin niiltä osin, mikä on tarpeellista.

Päätavoitteena on, että nuuska on huomioitu seurojen ja liittojen säännöissä. Suosittelemme seurajohdon lisäämään pelisäännöt valmentajasopimuksiin sekä tiedottamaan niistä seuran kanavissa. Alla esimerkki mahdollisista pelisäännöistä, jotka perustuvat jo käytössä oleviin, erilaisten urheilutoimijoiden pelisääntöihin.

Lataa säännöt (Word-tiedosto)

Seuramme sitoutuu nuuskattomuuteen. Tämä näkyy toiminnassamme seuraavilla tavoilla:

1.

Seuramme käyttämissä urheilutiloissa ja tapaamisissa ei sallita nuuskaamista.

2.

Jokainen seuramme toiminnassa mukana oleva aikuinen sitoutuu nuuskattomuuteen toimiessaan seuran tehtävissä.

3.

Edellytämme valmentajasopimuksissamme, että valmentaja ei käytä nuuskaa toimiessaan seuran tehtävissä.

5.

Jos epäilemme, että alle 18-vuotias seuratoiminnassa mukana oleva nuori käyttää, ostaa, myy tai pitää hallussa tupakkaa tai nuuskaa, toimimme seuraavasti:

  1. Valmentaja keskustelee ensin kahden kesken nuoren kanssa ja pyrkii ensisijaisesti tukemaan nuorta tarpeen mukaan nuuskan käytön lopettamisessa.
  2. Mikäli nuuskan käyttö tai nuuskan myyminen  (tai epäilys siitä) jatkuu urheilu- ja harjoittelutoiminnan aikana, valmentaja ilmoittaa asiasta huoltajalle ja muistuttaa koko joukkuetta pelisäännöistä.
  3. Jos nuori jatkaa nuuskan käyttöä tai myymistä urheilu- ja harjoittelutoiminnan aikana,  seuran johto päättää jatkotoimenpiteistä tapauskohtaisesti ja harkiten. Mahdollisia, aiemmin sovellettuja tiukempia jatkotoimenpiteitä ovat esimerkiksi varoitus, määräaikainen kilpailu- tai harjoituskielto tai määräaikainen erottaminen seurasta.

Muita hyödyllisiä materiaaleja seurojen käyttöön löydät Suomen Olympiakomitean materiaalipankista.