1. Pelisäännöt nikotiinittomaan urheiluun

Seura voi ottaa käyttöön nämä esimerkkipelisäännöt tällaisenaan, muokata niistä oman seuran tarpeisiin sopivat tai soveltaa niitä olemassa oleviin sääntöihin niiltä osin, mikä on tarpeellista.

Päätavoitteena on, että nikotiinituotteet on huomioitu seurojen ja liittojen säännöissä. Suosittelemme seurajohdon lisäämään pelisäännöt valmentajasopimuksiin, pelaajasopimuksiin ja vapaaehtoistyönsopimuksiin sekä tiedottamaan niistä seuran kanavissa. Alla esimerkki mahdollisista pelisäännöistä, jotka perustuvat jo käytössä oleviin, erilaisten urheilutoimijoiden pelisääntöihin.

Lataa tästä: esimerkkipelisaannot_nikotiinitonurheilu

Seuramme sitoutuu nikotiinittomuuteen. Tämä näkyy toiminnassamme seuraavilla tavoilla:

1.

Seuramme käyttämissä urheilutiloissa ja tapaamisissa ei sallita nikotiinituotteiden kuten tupakan, nikotiinipussien, sähkösavukkeiden eli vapen tai nuuskan käyttöä.

2.

Jokainen seuramme toiminnassa mukana oleva aikuinen sitoutuu nikotiinittomuuteen toimiessaan seuran tehtävissä.

3.

Edellytämme valmentajasopimuksissamme, että valmentaja ei käytä nikotiinituotteita toimiessaan seuran tehtävissä.

5.

Jos epäilemme, että alle 18-vuotias seuratoiminnassa mukana oleva nuori käyttää, ostaa, myy tai pitää hallussa nikotiinituotteita, toimimme seuraavasti:

1. Valmentaja tai muu seuran aikuinen ottaa asian puheeksi nuoren kanssa kahdenkeskisessä keskustelussa korostaen seurassa sovittuja pelisääntöjä. Ensisijaisesti nuorta kannustetaan ja tuetaan nikotiinituotteiden käytön lopettamisessa.

2. Mikäli nikotiinituotteiden käyttö tai myynti (tai epäilys siitä) jatkuu urheilu- ja harjoittelutoiminnan aikana, valmentaja tai muu seuran aikuinen ottaa asian uudelleen puheeksi nuoren kanssa, ilmoittaa asiasta huoltajalle ja muistuttaa koko joukkuetta pelisäännöistä.

3. Jos nuori jatkaa nikotiinituotteiden käyttöä tai välittämistä tai myymistä urheilu- ja harjoittelutoiminnan aikana, asiasta tiedotetaan seuran johtoa. Johto päättää jatkotoimenpiteistä tapauskohtaisesti ja harkiten käyttäen seuran itse määrittelemiä pelisääntöjä.

Muita hyödyllisiä materiaaleja seurojen käyttöön löydät Suomen Olympiakomitean materiaalipankista.