1. Pelisäännöt nuuskattomaan urheiluun

Seura voi ottaa käyttöön nämä esimerkkipelisäännöt tällaisenaan, muokata niistä oman seuran tarpeisiin sopivat tai soveltaa niitä olemassa oleviin sääntöihin niiltä osin, mikä on tarpeellista.

Päätavoitteena on, että nuuska on huomioitu seurojen ja liittojen säännöissä. Suosittelemme seurajohdon lisäämään pelisäännöt valmentajasopimuksiin sekä tiedottamaan niistä seuran kanavissa. Alla esimerkki mahdollisista pelisäännöistä, jotka perustuvat jo käytössä oleviin, erilaisten urheilutoimijoiden pelisääntöihin.

Lataa pelisäännöt tästä (Word-tiedosto)

Seuramme sitoutuu nuuskattomuuteen. Tämä näkyy toiminnassamme seuraavilla tavoilla:

1.

Seuramme käyttämissä urheilutiloissa ja tapaamisissa ei sallita nuuskaamista.

2.

Jokainen seuramme toiminnassa mukana oleva aikuinen sitoutuu nuuskattomuuteen toimiessaan seuran tehtävissä.

3.

Edellytämme valmentajasopimuksissamme, että valmentaja ei käytä nuuskaa toimiessaan seuran tehtävissä.

5.

Jos epäilemme, että alle 18-vuotias seuratoiminnassa mukana oleva nuori käyttää, ostaa, myy tai pitää hallussa tupakkaa tai nuuskaa, toimimme seuraavasti:

1. Valmentaja tai muu seuran aikuinen ottaa asian puheeksi nuoren kanssa kahdenkeskisessä keskustelussa korostaen seurassa sovittuja pelisääntöjä. Ensisijaisesti nuorta kannustetaan ja tuetaan nuuskan tai tupakan käytön lopettamisessa. Nuuskan välittämisen ja myymisen todetaan olevan laitonta, samoin tupakkatuotteiden hallussapidon alaikäisellä.

2. Mikäli nuuskan tai tupakan käyttö tai nuuskan myyminen (tai epäilys siitä) jatkuu urheilu- ja harjoittelutoiminnan aikana, valmentaja tai muu seuran aikuinen ottaa asian uudelleen puheeksi nuoren kanssa, ilmoittaa asiasta huoltajalle ja muistuttaa koko joukkuetta pelisäännöistä.

3. Jos nuori jatkaa nuuskan tai tupakan käyttöä tai tupakkatuotteiden välittämistä tai myymistä urheilu- ja harjoittelutoiminnan aikana, asiasta tiedotetaan seuran johtoa. Johto päättää jatkotoimenpiteistä tapauskohtaisesti ja harkiten käyttäen seuran itse määrittelemiä pelisääntöjä.

Muita hyödyllisiä materiaaleja seurojen käyttöön löydät Suomen Olympiakomitean materiaalipankista.