3. Vinkit nikotiinituotteiden käytön lopettavan nuoren tukemiseen

Vinkit nikotiinituotteiden käytön lopettavan nuoren tukemiseen:

Monesti nuorelle nikotiini- ja tupakkatuotteiden  käytön lopettaminen on helpompaa, kun siihen saa tukea ympärillä olevilta ihmisiltä. Vinkkien tarkoituksena on avata lähiaikuisille sitä, miten nuorta voi kevyillä keinoilla auttaa nikotiinituotteiden käytön lopettamisessa osana urheiluseurojen arkea. Vinkit ovat usein tarpeen sen jälkeen, kun nuorelle on muodostunut motivaatio ja tahto lopettaa nikotiinituotteiden käyttö. Nikotiinituotteiden käytön lopettaminen on prosessi, jota helpottaa vertaistuki ja kannustus. 

 

Kysy ja seuraa lopettamisen etenemistä.

  • Nuori voi yrittää lopettaa kerrasta tai vähentää asteittain käyttöä ennen lopettamista kokonaan. Toimiva tapa on yksilöllinen. Auta nuorta päättämään etenemistapa.
  • Kysele säännöllisesti kuulumisia ja lopettamisen etenemistä.

Kannusta ja kehu.

  • Aikuisen tuki ja kannustus on tärkeää nuorelle. Kehu etenemistä ja kannusta jatkamaan ja olemaan sinnikäs.

Tsemppaa mahdollisesta repsahtamisesta huolimatta.

  • Nuoret usein aliarvioivat nikotiinin aiheuttaman voimakkaan riippuvuuden ja repsahtamiset ovat yleisiä.
  • Nuori voi yrittää lopettaa kerrasta, tai vähentää asteittain käyttöä ennen lopettamista kokonaan.
  • Jos nuori repsahtaa, tsemppaa häntä repsahtamisesta huolimatta ja kannusta jatkamaan ja yrittämään uudelleen. Annosten vähentäminenkin on askel kohti lopettamista ja yksikin pidempi lopettamisjakso antaa taitoja seuraavaa yritystä varten.

Tue yhdessä tekemistä.

  • Yhdessä treenaaminen ja muut urheiluun liittyvät yhteiset tapahtumat auttavat lopettajaa pysymään erossa nikotiinituotteista ja pitävät ajatukset muissa asioissa nikotiinituotteiden sijaan. Tekemällä perustyötäsi valmentajana tuet siis samalla jo lopettajaa.
  • Nuoret arvostavat kavereilta saatavaa emotionaalista tukea. Onnistuminen nähdään todennäköisenä, jos lopetetaan yhteisellä päätöksellä. Koko joukkue voi tukea ja kannustaa lopettamispäätöksen tekijää ja useampi nikotiinituotteita käyttävä voi sopia lopettamisesta yhdessä.
  • Kilpailuhenkisille pieni kisa ja yhdessä sovittu palkinto voivat myös auttaa lopettamisessa onnistumisessa.

 

Apua ja tukea nuorelle löytyy myös muualta:

Erovirasto-sovellus 

Vinkkaa nuorelle Erovirasto-sovelluksesta. Kyseessä on nuorille suunnattu sovellus, joka kannustaa ja tukee nuuskan tai tupakan käytön lopettamisessa 30 päivän ajan. Ilmainen sovellus on ladattavissa App Storesta tai Google Play-sovelluskaupasta!

Fressis.fi

Vinkkaa nuorelle Fressis.fi-sivustosta. Sivustolla on mm. laajasti vinkkejä lopettamiseen ja lopettamisessa onnistumiseen.

Röökikroppa.fi

Vinkkaa nuorelle Röökikroppa.fi-sivustosta. Röökikroppa.fi-sivusto näyttää, miten tupakka ja nuuskan käyttö vaikuttavat kehoon. Sivustolla voi testata myös tietojaan nikotiinituotteiden vaikutukseta terveyteen.

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhoitajalta saa tukea lopettamiseen ja tarvittaessa arvioidaan myös nikotiinikorvaustuotteiden tarve.