3. Vinkit nuuskaamisen lopettavan nuoren tukemiseen

Vinkit nuuskaamisen lopettavan nuoren tukemiseen:

Monesti nuorelle nikotiini- ja tupakkatuotteiden  käytön lopettaminen on helpompaa, kun siihen saa tukea ympärillä olevilta ihmisiltä. Vinkkien tarkoituksena on avata lähiaikuisille sitä, miten nuorta voi kevyillä keinoilla auttaa nuuskan käytön lopettamisessa osana urheiluseurojen arkea.

 

Kannusta ja kehu.

  • Aikuisen tuki ja kannustus on tärkeää nuorelle.

Kysy ja seuraa lopettamisen etenemistä. Tsemppaa mahdollisesta repsahtamisesta huolimatta.

  • Nuoret usein aliarvioivat nikotiinin aiheuttaman voimakkaan riippuvuuden ja repsahtamiset ovat yleisiä.
  • Nuori voi yrittää lopettaa kerrasta, tai vähentää asteittain käyttöä ennen kokonaan lopettamista.
  • Tsemppaa nuorta repsahtamisesta huolimatta tai kannusta jatkamaan vähentämistä kohti kokonaan lopettamista. Annosten vähentäminenkin on askel kohti lopettamista ja yksikin pidempi lopettamisjakso antaa taitoja seuraavaa yritystä varten.

Yhdessä tekeminen.

  • Nuoret arvostavat kavereilta saatavaa emotionaalista tukea. Onnistuminen nähdään todennäköisenä, jos lopetetaan yhteisellä päätöksellä. Koko joukkue voi tukea ja kannustaa lopettamispäätöksen tekijää ja useampi nuuskaa käyttävä voi sopia lopettamisesta yhdessä.
  • Kilpailuhenkisille pieni kisa ja yhdessä sovittu palkinto voivat myös auttaa lopettamisessa onnistumisessa.

 

Apua ja tukea nuorelle löytyy myös muualta:

 

Erovirasto-sovellus (julkaistaan helmikuun 2021 aikana, linkki myöhemmin)

Vinkkaa nuorelle Erovirasto-sovelluksesta. Kyseessä on nuorille suunnattu sovellus, joka kannustaa ja tukee nuuskan tai tupakan käytön lopettamisessa 30 päivän ajan.

Fressis.fi

Vinkkaa nuorelle Fressis.fi-sivustosta. Sivustolla on mm. laajasti vinkkejä lopettamiseen ja lopettamisessa onnistumiseen.

Röökikroppa.fi

Vinkkaa nuorelle Röökikroppa.fi-sivustosta. Röökikroppa.fi-sivusto näyttää, miten tupakka ja nuuskan käyttö vaikuttavat kehoon. Sivustolla voi testata myös tietojaan nikotiinituotteiden vaikutukseta terveyteen.

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhoitajalta voi saada tukea lopettamiseen ja tarvittaessa voidaan arvioida nikotiinikorvaustuotteiden tarve.