Nikotiiniton urheilu -toimintamalli 

Video: Tuotettu yhteistyössä Syöpäjärjestöjen, Suomen Palloliiton ja Vantaan kaupungin kanssa.

Nikotiiniton urheilu -toimintamalli sisältää työkaluja seuratoimijoille ja valmentajille nikotiinittomuuden huomioimiseen pelisäännöissä ja seuratoiminnan arjessa. Lisäksi se sisältää välineitä nikotiinin haitoista kertomiseen ja nikotiinituotteiden käytön puheeksiottoon. Toimintamalli on kehitetty Syöpäjärjestöjen, EHYT ry:n ja Suomen Olympiakomitean yhteistyönä. Kaikki toimintamallin sisällöt löytyvät näiltä sivuilta.

Ota yhteyttä

Toimintamallin helposti käyttöön otettavia sisältöjä ovat:

Miten saan Nikotiiniton urheilu -toimintamallin käyttöön?

Nikotiiniton urheilu -toimintamallia levitetään valtakunnallisesti Suomen Syöpäyhdistyksen ja EHYT ry:n alueellisten asiantuntijoiden toimesta.

Tämän lomakkeen kautta voit jättää yhteydenottopyynnön koskien Nikotiiniton urheilu -toimintamallin esittelyä. Suomen Syöpäyhdistyksen alueelliset asiantuntijat tarjoavat ohjausta, tukea ja koulutusta toimintamallin käyttöönottoon. Mainitse viestissä urheiluseuran nimi, paikkakunta ja yhteystiedot.

Seuratoimijat voivat ottaa toimintamallin kokonaisuutena käyttöön myös itsenäisesti hyödyntämällä sivustolta löytyviä materiaaleja.

Ota yhteyttä

Nikotiinin haitat urheilijan terveyteen ja urheilussa kehittymiseen

Tupakoinnin haitat muun muassa keuhkojen toiminnalle tunnetaan hyvin ja siksi harva urheilija enää tupakoi. Kuitenkin uudet nikotiinituotteet puhututtavat medioissa ja kiinnostavat myös urheilevia nuoria. Niihin liittyviä haittoja terveydelle ja urheilussa kehittymiseen tunnetaan heikommin.

Nikotiini itsessään aiheuttaa merkittäviä haittoja urheilijoille heikentäen suorituskykyä, vastustuskykyä ja elimistön paranemisprosesseja. Siksi kaikki nikotiinia sisältävät tuotteet kuten nuuska, nikotiinipussit tai sähkösavukkeet (vape) ovat kaikki haitallisia terveydelle ja urheilussa.

Lue haitoista tästä: Siirtyminen Nikotiiniton urheilu -toimintamalliin

Puijo Wolley Juniorit näyttää esimerkkiä nikotiinittomuuden edistämiseen

Lentopalloseura Puijo Wolley Juniorit otti käyttöönsä Nikotiiniton urheilu -toimintamallin, joka sisältää materiaaleja ja vinkkejä nuuskattoman urheilun pelisääntöjen laatimiseksi seuroissa, nuuskan käytön puheeksi oton välineitä sekä vinkkejä nuuskan käytön lopettamiseen ja nuoren tukemiseen. Lue lisää tästä: Puijo Wolley Juniorit näyttää esimerkkiä nikotiinittomuuden edistämiseen

Juniori-Kalpa kannustaa urheiluseuroja edistämään nuuskattomuutta

Haluamme edistää seurassamme kokonaisvaltaisesti hyvinvointia. Tämä koskettaa aikuisia mutta etenkin lapsia ja nuoria. Toinen syy lähteä mukaan toteuttamaan toimintamallia oli sen mielikuvan muuttaminen, joka jääkiekosta on nuuskamyönteisenä lajina. Kertoo vuonna 2021 Juniori-KalPan urheilujohtaja Herkko Koski. Lue lisää: Juniori-Kalpa kannustaa urheiluseuroja edistämään nuuskattomuutta

Urheiluseurojen on tuettava nuorten nikotiinitonta elämäntapaa – tähän on helppoja ratkaisuja

Terveyskäyttäytyminen muotoutuu arjen ympäristöissä kuten urheiluseuroissa. Siksi seuroilla on merkittävä rooli nuorten nikotiinittomuuden edistämisessä. Vaikka seuroissa panostetaankin harrastajien kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, silti monilta urheiluseuroilta puuttuvat selkeät pelisäännöt päihteiden käytöstä. Tähän on tärkeä saada muutos.  Lue lisää Syöpäjärjestöjen blogista: Urheiluseurojen on tuettava nuorten nikotiinitonta elämäntapaa – tähän on helppoja ratkaisuja