Nuorisotyö

Nuorisotyöntekijä voi vaikuttaa nuoren valintoihin

Ensimmäiset tupakka-, nuuska- ja sähkötupakkakokeilut aloitetaan usein murrosiän kynnyksellä. Nuorisotyöntekijöillä on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa toiminnan piirissä oleviin nuoriin ja heidän asenteisiinsa. Nuorisotyöntekijä voi omalla toiminnallaan näyttää esimerkkiä sekä luoda nuorisotaloista nikotiinittoman ja turvallisen kasvu- ja kehitysympäristön nuorille.

Koska nuoret ovat tekemisissä nuorisotyöntekijöiden kanssa vapaa-ajallaan, kontaktit ovat usein epämuodollisia ja syntyvät nuorten omien toiveiden ja tarpeiden mukaisesti, sen mukaan minkä nuori kokee ja valitsee omakseen. Tämä mahdollistaa välittömän ja luontevan kohtaamisen nuoren kanssa, joka on nuorisoammattilaiselle mainio mahdollisuus niin kannustavan, kuin kriittisen kasvatustyön toteuttamiseen.

Koulun ja kodin ohella myös siis nuorisotalot ovat paikkoja, missä nuoria voidaan kannustaa terveellisiin elämäntapoihin ja tekemään terveyden kannalta fiksuja päätöksiä. Tupakka- ja nikotiinituotteista kieltäytyminen tai niiden käytön lopettaminen vaatii tietoa, taitoja ja motivaatiota.

Mitä FressisEdu tarjoaa?

FressisEdun tavoitteena on tarjota tietoa ja tukea nuorten parissa toimiville nuorten nikotiinittomuuden tukemiseen. Sivustolle on koottu mm. tietoa nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä sekä vinkkejä nuorisotyöntekijöille siihen, miten käsitellä aihetta yhdessä nuorten kanssa. Useat nuorten kanssa toteutettavat tehtävät on suunniteltu ensisijaisesti yläkouluihin, mutta ovat mainiosti sovellettavissa myös nuorisotyön arkeen. Kaikki ohjaajan työn tueksi tarkoitetun materiaalin löydät sivuston Materiaalit-osiosta.

Miksi nuoret käyttävät tupakkatuotteita?

Tupakkatuotteiden terveyshaitat

Hyvä tietää kokeiluista ja riippuvuudesta


Tehtävät

Lue lisää

Videot

Olemme koonneet materiaaleihin nuorisotyössä hyödynnettäviä aiheeseen liittyviä videoita.

Lue lisää

Tietopaketit

Tietopaketteihin on koottu tietoa nuorisotyötä tekeville tupakka- ja nikotiinituotteista ja niiden käyttöön liittyvistä ilmiöistä Suomessa.

Lue lisää

Nuorisotyöhön suositellut materiaalit

Tehtävät / Nuoriso-ohjaajille

Nikotiinituotteet puheeksi nuorten kanssa – Teemapäivän toiminnallinen piste

Kun nuorisotilalla ollaan järjestämässä teemapäivää, jossa käsitellään nikotiinituotteita, voitte soveltaa Röökikroppa -sivustoa sekä alle listattuja kysymyksiä. Kysymyksiä voi laatia myös itse lisää. Teemapiste-toiminta on ideoitu Keuruun Nikotiiniton nuorisotyö –...

Siirry materiaaliin
Tehtävät / Nuoriso-ohjaajille, Yläkoulu

Miellekartta: Tupakka on globaali ongelma

Yläkoululaisille suunnattu tehtävä lisää tietoa tupakkatuotteiden maailmanlaajuisesta tuotannosta ja käytöstä sekä niiden seurauksista.
Siirry materiaaliin
Tehtävät / Nuoriso-ohjaajille, Yläkoulu

#nuuska #tupakka #sähkötupakka – Instagram-tehtävä

Yläkoululaisille suunnattu tehtävä opettaa mediakriittisyyttä.
Siirry materiaaliin
Tietopaketit / Ammatillinen oppilaitos, Lukio, Nuoriso-ohjaajille, Yläkoulu

Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön puheeksi ottaminen nuoren kanssa

Puheeksioton mallin avulla kuka tahansa aikuinen voi ottaa tupakan, nuuskan tai sähkötupakan käytön puheeksi nuoren kanssa. Tarkoituksena on tukea nuoren ajatusprosessia ja vahvistaa motivaatiota tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisessa....

Siirry materiaaliin
Videot / Ammatillinen oppilaitos, Lukio, Nuoriso-ohjaajille, Yläkoulu

Näin tunnistat nikotiiniriippuvuuden

Fressiksen videolla kerrotaan, mitä nikotiiniriippuvuus tarkoittaa ja mistä sen tunnistaa?
Siirry materiaaliin
Videot / Ammatillinen oppilaitos, Lukio, Nuoriso-ohjaajille, Yläkoulu

Näin lopetat tupakoinnin -mieti, mikä sinua motivoi lopettamaan.

Fressiksen lyhyt video antaa motivaatiota sekä vinkkejä, miten tupakoinnin lopettamiseen kannattaa valmistautua.
Siirry materiaaliin