2. Nikotiinituotteiden käytön puheeksiotto

Tiesitkö, että pienikin kannustus voi vahvistaa nuorta pysymään erossa nikotiinituotteista?

Nikotiinituotteista kannattaa puhua urheiluseurassa, vaikka ei olisi havainnut tuotteiden käyttöä. Ennaltaehkäisy on tehokkaampaa ja helpompaa kuin tuotteiden käytön lopettamisen tukeminen.

Muista neljän K:n ohje: kysy, kuuntele, kannusta ja kehu

Kysy: rohkeasti nuorten mielipiteitä ja ajatuksia nikotiinituotteista kuten vapesta, nikotiinipusseista tai tupakasta.

Kuuntele: anna tilaa nuorten omille ajatuksille, Miksi tuotteitä käytetään? Mitä haittaa käytöstä on urheiluun ja terveyteen?

Kannusta: pohtimaan (kriittisesti) omaa suhtautumista nikotiinituotteisiin ja pysymään erossa tuotteista

Kehu: anna kiitosta nuorille ajatuksiensa avaamisesta

Auta nuoria tekemään perusteltuja päätöksiä oman hyvinvointinsa tukemiseksi/tueksi/omaan hyvinvointiin liittyen.

Voit käyttää keskustelun tukena ja ajatusten herättäjänä Nikotiinimyytit -tietotestiä ja valmentajan opasta testin teettämiseksi/ keskustelun tueksi.

Puheeksioton malli: näin toimin ja tuen, kun havaitsen tai epäilen nuoren käyttävän nikotiinituotteita

Puheeksioton malli on matalan kynnyksen keino puuttua motivoivalla otteella nuorten nikotiinituotteiden käyttöön. Se on suuntaviivoja antava malli siitä, miten nikotiinituotteiden ja niiden käytöstä kannattaa keskustella nuorten kanssa. Puheeksioton mallia hyödyntämällä voi herätellä nuorten motivaatiota nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen.

 

1

Olen huolissani tupakan / nuuskan / nikotiinipussien / sähkösavukkeen käytöstä. Mitä itse ajattelet tuotteiden käytöstä?

Pyydä nuori keskustelemaan kanssasi kahden kesken.

Nosta ongelman sijaan esille huoli. Kerro, että nuori on sinulle tärkeä ja olet huolissasi hänen mahdollisesta nikotiinituotteiden käytöstään. Kysy, mitä nuori itse ajattelee asiasta. Näin keskustelu alkaa tasavertaisessa sävyssä eikä nuoren tarvitse asettautua puolustuskannalle.

Muistuta nuorta nikotiinituotteiden käyttöä koskevista seuran pelisäännöistä.

2

Olen huolissani, mitä haittaa tuotteiden käytöstä voi olla. Tiedätkö, miten ne voivat vaikuttaa urheilijan terveyteen ja urheilussa kehittymiseen?

Usein nuoret eivät tiedä tarkkaan tuotteiden haitoista tai he vähättelevät niitä. Nuorilla voi olla myös vääriä käsityksiä siitä, että nikotiinituotteet voisivat jopa parantaa suorituskykyä.

Jos et ole varma käytön vaikutuksista urheiluun ja terveyteen, voit hyvin todeta sen nuorelle. Etsikää yhdessä nuoren kanssa luotettavaa tietoa käytön haitoista osoitteesta fressis.fi/urheilu

Jos nuori ei käytä tuotteita, voitte yhdessä pohtia, mitkä keinot auttavat nuorta pysymään jatkossakin erossa tuotteista. Tuo esille nuoren vahvuuksia.

3

Oletko miettinyt tai kokeillut käytön lopettamista? Minkälaisia hyötyjä tupakoinnin / nuuskaamisen / sähkösavukkeen tai nikotiinipussien käytön lopettaminen voisi tuoda tullessaan?

Tällä kysymyksellä ohjaat nuorta pohtimaan hyötyjä omasta näkökulmastaan. Tavoitteena on, että nuori löytää omat syynsä muutokseen. Fressis.fi – Hyvä syy pysyä erossa nikotiinista.

Kerro nuorelle, että vaikka tuotteiden käyttö ei ole ok, on nuori sinulle tärkeä  ja hän voi aina halutessaan palata asiaan kanssasi.

4

Millaiset keinot voisivat toimia sinulla tupakoinnin / nuuskaamisen / sähkösavukkeen / nikotiinipussien käytön lopettamisessa? 

Kysymyksellä saat nuoren miettimään konkreettisia ratkaisumalleja, jotka hän kokee itselleen mahdollisiksi.

Nuoren voi olla vaikea tunnistaa riippuvuutta ja mieltää esimerkiksi mielitekoa vieroitusoireeksi. Kysy nuorelta, tuntuuko hänestä, että hän on riippuvainen nuuskasta tai tupakasta. Lisätietoa  nikotiinirippuuvuudesta ja tukea käytön lopettamiseen löydät fressiksestä – Näin lopetat.

Tuo esille nuoren vahvuuksia, jotka voivat auttaa lopettamisessa.

Jos nuori on esimerkiksi osoittanut sinnikkyyttä jossakin muussa asiassa, sen muistelu voi antaa hänelle voimaa lopettamiseen.

Kannusta nuorta kokeilemaan lopettamista ja osoita, että uskot nuoren onnistumiseen. Se lisää hänen omaa uskoaan lopettamisessa onnistumiseen.

5
Haluaisitko pari vinkkiä, mistä saat tarvittaessa käytännön ohjeita ja tukea?

Kerro nuorelle, että tukea käytön lopettamiseen saa esimerkiksi koulujen ja oppilaitosten terveydenhoitajalta.

Tukea ja vinkkejä verkossa:

Fressis.fi

Erovirasto -app

Stumppi.fi

 

Lähteet:  

Tupakasta vierotuksen mini-interventio. 

Let´s move it -ohjelma. https://www.letsmoveit.fi/motivointi/ 

Asbetz, P. & Winell, K. 2018. Motivoivan keskustelun soveltaminen tupakoinnin lopettamisen tukena. Käypähoito-suositus. https://www.kaypahoito.fi/nix00248 

Salomäki S.-M. & Tuisku J. 2012. Kuuntelua, kannustusta ja kehuja. Nuorten näkemyksiä tupakoinnin lopettamisesta ja lopettamisen tuesta. Syöpäjärjestöt.