Nuuskaton urheilu -toimintamalli on julkaistu

nuuskaton urheilu logotiedosto

Suomen Syöpäyhdistys on tuottanut syksyllä 2020 yhteistyössä urheilutoimijoiden sekä EHYT ry:n ja Olympiakomitean kanssa Nuuskaton urheilu -toimintamallin. ​

Nuuskattomuuden toimintamallilla lisätään urheiluliittotoimijoiden ja urheiluseuratoimijoiden tietoutta nuuskan haitoista ja siihen liittyvistä ilmiöistä, vahvistetaan motivaatiota toimia nuuskattomuuteen kannustavasti, tarjotaan työkaluja nuuskattoman urheiluympäristön edistämiseen ja ohjeistetaan antamaan mallia nikotiinittomuudesta omalla toiminnalla. ​

Syöpäjärjestöjen alueelliset yhdistykset levittävät nuuskattomuuden toimintamallia alueensa urheiluseuroihin vuonna 2021. Alueellisten yhdistysten toimijat jalkauttavat toimintamallin vuonna 2021 yhteensä 20-80 urheiluseuraan.​ Lisäksi levitystä tukevat Suomen Olympiakomitea,  EHYT Ry ja Pohjanmaalla toimiva ruotsinkielinen PEPP2-projekti. Levittämistyö jatkuu myös seuraavina vuosina. Ensimmäinen mukaan lähtenyt urheiluseura on Juniori-Kalpa Ry.

Toimintamalli on laadittu siten, että sen voi ottaa käyttöön Syöpäyhdistyksen ja EHYT Ry:n työntekijöiden tuella tai itsenäisesti hyödyntämällä nuuskatonurheilu.fi-sivulta löytyviä työkaluja. Toimintamallin käyttöön otossa tuetaan tarpeen mukaan. Toimintamallin käyttöönottoon yhteydessä on mahdollista tilata ilmainen koulutus urheiluseuratoimijoille nuuskan haitoista ja toimintamallin työkalujen hyödyntämisestä. Toimintamallin helposti käyttöön otettavia työkaluja ovat yhteiset pelisäännöt, nuuskan käytön puheeksioton malli, vinkit nuuskaamisen lopettavan nuoren tukemiseen, #nuuskamyytit-tietotesti keskusteluiden tueksi sekä ilmaiseksi tilattavissa olevat julisteet suomeksi ja ruotsiksi.

Tutustu Nuuskaton urheilu -toimintamallin kokonaisuuteen osoitteessa nuuskatonurheilu.fi.