Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisen tuen malli

HUOM! Sivun sisällöt eivät ole vielä valmiita. Lopettamisen tuen malli on kehittellä ja sitä pilotoidaan vuoden 2024 aikana.

Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ennaltaehkäisyn lisäksi tuki käytön lopettamiseksi on oleellisessa osassa nuorten nikotiinittomuuden sekä hyvinvoinnin edistämistä. Lopettamisen tuen malli on suunnattu toisen asteen oppilaitoksiin ja opiskeluterveydenhuoltoon, mutta sitä voidaan soveltaa myös muihin nuorten palveluihin. Varsinaisena kohderyhmänä ovat kaikki ne nuoret, jotka käyttävät tupakka- tai nikotiinituotteita ja tarvitsevat siten myös tukea lopettamiseen.

Kuka tahansa oppilaitoksen henkilöstöstä voi ottaa nuoren tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön puheeksi, kannustaa lopettamiseen sekä ohjata nuoren edelleen opiskeluterveydenhoitajan vastaanotolle.

Lopettamisen tuen malli on tätä puheeksiottoa seuraava opiskeluterveydenhuoltoon sijoittuva neljän vaiheen malli, joka perustuu nuoren motivointiin ja pystyvyyden vahvistamiseen, tavoitteelliseen toimintaan sekä ammattilaisen tarjoamaan tukeen ja seurantaan.

Kukin vaihe kulkee aina yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden, ja terveydenhoitajan mahdollisuuksien mukaisesti soveltaen. Usein tuotteiden käyttö ja lopettaminen tulevat puheeksi osana muuta käyntiä. Silloin on tärkeää käydä  läpi mallin ensimmäinen vaihe, ja varata aika toiselle vaiheelle. Joskus asiakas saattaa haluta lopettaa heti puheeksi ottamisen yhteydessä, jolloin edetään vaiheeseen kaksi. Seurantakäynnit toteutetaan erikseen sovittavalla tavalla, esimerkiksi vastaanotto- tai puhelinvastaanottoina 1-2 viikon, 1 kuukauden, 3 kuukauden ja 6 kuukauden päähän lopettamispäivämäärästä, tai mahdollisuuksien ja asiakkaan tarpeen mukaan.

Lisäksi osa nuorista saattaa hyötyä muista yksilö- ja vertais- ja ryhmätukipalveluista lopettamisen tueksi, mikäli sellaisia on paikallisesti tarjolla. Yleisiä tupakka- ja nikotiinista vieroittumisen ja lopettamisen tuen tukipalveluita on koottu mm. THL:n Lopetan -sivustoille.

 

Malli tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisen tukemiseen

1.

Puheeksi ottaminen ja motivointi

Tavoite: auttaa nuorta pohtimaan käytön haittoja ja lopettamisen hyötyjä omassa arjessa, sekä saada nuori pohtimaan lopettamispäätöstä ja uskomaan omiin mahdollisuuksiinsa onnistua lopettamisessa.

Keinot: puheeksi ottaminen, tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamisesta keskusteleminen ja motivointi lopettamiseen.

2.

Valmistautuminen lopettamiseen ja henkilökohtaisen lopettamissuunnitelman laatiminen

Tavoite: saada nuori tekemään lopettamispäätös, valmistautua lopettamiseen sekä tehdä henkilökohtaisen lopettamissuunnitelma.

Keinot: henkilökohtainen lopettamissuunnitelma (sis. lopettamisen syyt ja hyödyt, riippuvuuden sekä lopettamismotivaation arvioinnin, lopettamisen tavoitteet ja askeleet) tukipalvelut kuten Erovirasto-sovelluksen lataamisen ja seurantakäynneistä sopiminen.

3.

Lopettamisen edistyminen ja suunnitelmassa pysyminen

Tavoite: varmistaa lopettamistoimenpiteiden toteutus ja kannustaa lopettamispäätöksessä pysymiseen sekä reflektoida ja ennakoida mahdollisia retkahduksia.

Keinot: oman edistymisen arviointi, nikotiinittoman identiteetin ja arjen vahvistaminen.

4.

Lopettamispäätöksessä pysyminen 

Tavoite: vahvistaa tietoisuutta nikotiiniriippuvuuden uusiutumisesta ja ennakoida mahdollisia retkahdustilanteita.

Keinot: oman edistymisen arviointi, nikotiinittoman identiteetin ja arjen vahvistaminen.

Mallin taustaa

Syöpäjärjestöillä on usean vuoden kokemus ammattioppilaitosten nikotiinittomuustyöstä Nikotiiniton amis (Namis)-toiminamallin kautta. Ammatillisilla oppilaitoksilla ja opiskeluterveydenhuollolla on keskeinen rooli  paitsi nikotiinituotteiuden käytön puheeksi ottamisessa ja ennaltaehkäisyssä, myös nikotiinituotteita käyttävien opiskelijoiden tuotteiden käytön lopettamisen tukemisessa. Nykyisellään toimintamallit vaihtelevat, eikä lopettamisen tukea ole saatavilla tasavertaisesti tai lainkaan oppilaitoksissa.

Aiempien kehittämishankkeiden pohjalta on noussut tarve opiskeluterveydenhuollon lopettamisen tuen palvelujen kehittämisestä, ja vuonna 2023 Syöpäjärjestöt toteutti tämän kehittämisprosessin taustalle selvityksen kartoittamaan tarkemmin lopettamisen tuen palveluiden tilannetta sekä oppilaitosten että opiskelijoiden näkökulmasta. Voit lukea selvityksen tuloksista täältä.

Lopettamisen tuen malli tarjoaa valmiin mallin ja välineet hyvinvointialueita velvoittavien ohjeistusten täyttämiseksi opiskeluterveydenhuollossa. Malli pohjautuu kansallisiin suosituksiin lopettamisen tuen palveluista, kuten Käypä hoito -suosituksiin sekä Sosiaali- ja terveysministeriön laatimiin suosituksiin hyvinvointialueita varten. Mallin viitekehyksenä toimivat muun muassa muutosvaihemalli, 5:n A:n malli, motivoivan keskustelun mallit sekä  COM-B-malli.

Mallia työstetään yhteistyössä opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajien kanssa. Yhteistyötä tehdään myös Suomen Terveydenhoitajaliiton kanssa.

 

Lähteet

Käypä hoito -suositus (2024). Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito.

Käypä hoito-suositus (2024). Nuorten tupakka- ja nikotiiniriippuvuus ja sen arviointi (kaypahoito.fi)

Käypä hoito -suositus (2024). Nuorten tupakoinnin ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisen tuki (kaypahoito.fi)

Käypä hoito -suositus (2018). Tuotteiden käytön lopettaminen muutosvaihemallin mukaisesti: Muutosvaihemallin mukainen hoitosuunnitelma (kaypahoito.fi)

Käypä hoito -suositus (2024). Motivoivan keskustelun soveltaminen tupakoinnin lopettamisen tukena (kaypahoito.fi)

Sosiaali- ja terveysministeriö (2024). Tupakasta ja nikotiinista vieroitus: Suositukset hyvinvointialueille.

UKK-instituutti (2024) Käyttäytymisen muutospyörä – UKK-instituutti (ukkinstituutti.fi)