Juniori-KalPa kannustaa urheiluseuroja edistämään nuuskattomuutta

Nuuskaton urheilu on yhdessä urheiluseuratoimijoiden kanssa kehitetty toimintamalli, joka tarjoaa urheiluseuroille työkaluja nuuskattomuuden huomioimiseen seuratoiminnan arjessa. Toimintamalli antaa välineitä nuorten nuuskan käyttöön puuttumiseen ja käytön lopettamisen tukemiseen. Juniori-KalPa otti käyttöönsä Nuuskaton urheilu -toimintamallin vuonna 2021. Kysyimme Juniori-KalPan urheilujohtaja Herkko Koskelta miksi he lähtivät mukaan toteuttamaan toimintamallia.

  • Haluamme edistää seurassamme kokonaisvaltaisesti hyvinvointia. Tämä koskettaa aikuisia mutta etenkin lapsia ja nuoria.

Toinen syy lähteä mukaan toteuttamaan toimintamallia oli sen mielikuvan muuttaminen, joka jääkiekosta on nuuskamyönteisenä lajina.

  • Jääkiekko on paljon esillä mediassa ja lajimme on leimautunut nuuskamyönteiseksi. Sitä vastaan haluamme taistella ja muuttaa oman yhteisömme sisäisiä toimintatapoja, sekä parantaa yleistä mielikuvaa lajistamme.

Nuuska ei tee urheilijalle hyvää ja silti nuuskan käytöstä puhutaan yhä liian vähän. Nuuskaton urheilu -toimintamallin tavoitteena on, että seuroissa puututaan nuuskan käyttöön ja turvataan lapsille ja nuorille terveyttä ja hyvinvointia edistävä ympäristö. Kuinka sitten toimintamalli näkyy urheiluseurassa, joka on sitä lähtenyt toteuttamaan?

  • Nuuskattomuudesta puhuminen on lisääntynyt ja tietoisuus nuuskan haitoista kasvanut. Aiheen käsittelyyn ja nuuskan käytön seuraamuksiin on tullut toimintamallin myötä enemmän työkaluja, ja aikuisten oma esimerkki nuuskattomuudesta on myös parantunut, Herkko Koski kertoo.

Juniori-KalPa ja Syöpäjärjestöt haluaakin haastaa kaikki suomalaiset urheiluseurat, joukkueet ja treeniryhmät edistämään nuuskatonta urheilua!

  • En keksi mitään järkevää perustelua, miksi tähän ei kannattaisi lähteä mukaan, Koski kannustaa.

Tutustu malliin ja ota yhteyttä osoitteessa nuuskatonurheilu.fi! Syöpäjärjestöt tarjoavat maksuttoman koulutuksen ja kevyen perehdytyksen valmiin toimintamallin käyttöönottoon kaikille urheiluseuratoimijoille. Koulutus sisältää ajankohtaista tietoa nuorten nuuskan käytöstä ja nuuskan terveyshaitoista sekä perehdytyksen toimintamallin työkaluihin. Jokaiselle seuralle voidaan räätälöidä parhaiten sopiva nuuskattomuuden edistämisen muoto toimintamallin työkaluista.

Toimintaa toteuttamassa: Suomen Syöpäyhdistys, Ehyt Ry & Suomen Olympiakomitea.