Uudet nikotiinituotteet puhututtavat – näin seuratoiminnassa voidaan minimoida riskit tänä syksynä

Muistatko ajan, kun katsomot täyttyivät tupakansavusta? Tänä päivänä juuri kukaan ei kehtaa tupakoida yleisillä paikoilla lasten ja nuorten tapahtumissa – ja hyvä niin. ”Tupakanvastainen taistelu on ollutkin menestystarina Suomessa mutta nuuskan ja nikotiinipussien kaikkea muuta”, sanoo myös jalkapallovalmentaja sekä entinen jalkapalloilija, Erkka V. Lehtola. Nyt ongelmana ovat uudet nikotiinituotteet. Nuuskan käyttö on yleistä urheilupiireissä. Nikotiinipussien ja sähkösavukkeen eli ”vapen” käyttö ovat lisääntymässä.

Tupakkateollisuus onkin ottanut urheilevat nuoret nikotiinituotteiden markkinoinnin kohteeksi. Värikkäät purkit ja makuaineet tekevät tuotteista houkuttelevia. Mainoslauseet ”sisältää puhdasta nikotiinia”, ”buustaa suorituskykyä” ja ”helppo käyttää pelien aikana” saavat tuotteet kuulostamaan turvalliselle. Todellisuudessa näin ei ole. Nikotiini itsessään on vahva myrkky. Sen käyttö on haitallista niin suorituskyvylle kuin terveydelle.

Ympäristö vaikuttaa nuorten asenteisiin ja nikotiinituotteiden kokeiluun. Esimerkkinä tuotteiden käytölle toimivat niin vertaiset kaveri- ja harrasteporukoissa kuin aikuisetkin. Valmentajilla ja seuroilla on siksi tärkeä rooli nuorten nikotiinittomuuden tukemisessa. Jos nuuska näkyy joukkuekavereiden, edustusjoukkueen pelaajien, valmentajien tai huoltajien huulissa, on se signaali siitä, että sen käytössä on jotain ihailtavaa – ja käyttö on tuskin kovin haitallistakaan. Urheilevat nuoret perustelevatkin nuuskan käyttöä sillä, ettei se ole urheilijalle haitallista. Yleinen tietotaso nikotiinituotteiden haitoista on heikkoa.

Terveysalan järjestöt tarjoavatkin tukea nikotiinittomuuden edistämiseen seuratoiminnassa. Järjestöt ovat kehittäneet yhdessä Suomen Olympiakomitean kanssa mm. Nuuskaton urheilu -toimintamallin, joka tarjoaa koulutusta, materiaaleja ja työvälineitä nikotiinittomuuden edistämiseksi. Maksuttomia materiaaleja ja malleja löytyy EHYT ry:ltä ja Syöpäjärjestöiltä.

Maksuton miniwebinaari 31.8.2023 klo 16.15-17 esittelee näitä teemoja ja työvälineitä.

Ohjelmassa:
  • Miksi nikotiinittomuuden edistäminen on tärkeää? Erkka V Lehtola ja Syöpäjärjestöt
  • Uudet nikotiinituotteet ja nuoret, Saija Himanka EHYT ry
  • EHYT Sportti-hankkeen maksuttomat materiaalit, Jari Hätinen EHYT Sportti-hanke
  • Syöpäjärjestöjen maksuttomat materiaalit, Elina Hartikainen Fressis-hanke Syöpäjärjestöt
  • Nuuskatta Fresh – Säkitön syyskuu -kampanjan esittely, Jenni Vaskelainen Lounais-Suomen Syöpäyhdistys

Ilmoittaudu mukaan: Uudet nikotiinituotteet – näin minimoit riskit tänä syksynä seuratoiminnassa webinaari.