Miksi valmentajan ja joukkueen rooli nikotiinittomuuden edistämisessä on niin tärkeää?

Valmentajan ja joukkueen kanssa koetaan yhdessä tappiot ja voitot, ja käydään läpi tunteita. Eletään ja koetaan niin hyviä kuin huonojakin juttuja. Siksi oma valmentaja voi olla jopa isompi auktoriteetti kuin oma vanhempi.

“Nuoret myös käyttävät paljon aikaa seuroissa, usein enemmän vietetään aikaa seuratoiminnassa kuin kotona vanhempien kanssa. Siksi nikotiinittomuuden edistämistä ei saisi jättää pelkästään vanhempien vastuulle” Pohtii entinen jalkapalloammattilainen ja nykyisin YLE:n jalkapalloasiantuntijana sekä oman tyttären joukkueen valmentajana toimiva Markus Halsti

Millainen käytös valmentajalta edistää nikotiinittomuutta?

Valmentajat ovat roolimalleja ja esikuvia, mutta tietysti vain ihmisiä. Eikä kenenkään vapaa-aikaan haluta puuttua. Mikäli itse käyttää nikotiinituotteita, niin silti on tärkeää, ettei hyväksy käyttöä valmennettaville. Se, kuinka käyttäytyy nuorten edessä treeneissä, peli- tai harjoitusreissuissa on merkittävää.

“Vaikka valmentaja itse käyttäisi nikotiinituotteita, niin olisi mielestäni tärkeää, ettei hän käytä tuotteita treeneissä, tai alkaisi heti treenien päätteeksi pistämää biittiä huuleen. Niin kauan, kun on valmentajan asemassa, niin pitäisi pyrkiä olemaan ilman. Vaikka vain siihen asti, kun pääsee treeneistä omaan autoon. Tai jos pelireissussa nuori pelaaja näkee dösämatkalla, että hei tuo esikuva, mitä valmentajat monelle on, käyttää (nikotiinituotteita) niin tämähän normalisoi käyttöä tai tekee siitä jopa siistiä koska kukapa ei esikuvaa haluaisi kopioida.”

Valmentajien on syytä siis pohtia omaa käyttäytymistään ja asennettaan nikotiinituotteita ja niiden käyttöä kohtaan. Edistääkö vai riskeeraako oma käyttäytyminen joukkueen lasten ja nuorten terveyttä? Nikotiinittomuus on osa terveellisiä elintapoja ja osa urheilijan kokonaisvaltaista hyvinvointia.

 

Valmentajan käytös ja asenne vaikuttaa koko joukkueen henkeen

Valmentajien käytös vaikuttaa joukkueessa vallitseviin normeihin ja käyttäytymismalleihin. Mikäli nikotiinituotteet sallitaan ja valmentajat itsekin käyttävät tuotteita, kasvaa ryhmäpaine käyttää tuotteita olla todella kovaksi.  

 ”Valmentajallahan on todella iso vastuu joukkueen hengen luomisessa. Itsekin muistan hyvin, miten sitä nuorena poikana katseli jokaista valmentajaa ylöspäin ja otti mallia heistä. Juurikin lapsuusajan valmentajista on minulle jäänyt valtavasti muistoja, jopa enemmän kuin mitä ammattilaisuran varrelta. Joukkueurheilu on antanut mulle valtavan paljon, paljon enemmän kuin mitä olisin ikinä voinut toivoa mutta yksi negatiivinen puoli joukkueurheilussa on ja se on ryhmäpaine, minkä joukkuekaverit tai valmentajat voivat aiheuttaa. Nikotiinituotteiden osalta se voi tarkoittaa sitä, että jos joukkuekaverit tai valmentajat käyttävät nikotiinituotteita, niin helposti se käyttäytymismalli tarttuu. Kun noi käyttää niin minäkin käytän, tai jos valmentaja käyttää, niin miksen minäkin.”

Halstilla on myös omakohtainen kokemus ryhmäpaineen voimasta. Hän päätyi kerran yläasteella kokeilemaan nuuskaa, koska kaikki muut käyttivät, ja tarjosivat nuuskaa hänellekin.

Tiedän itse hyvin sen ryhmäpaineen.  Itse olen kerran kokeillut nuuskaa yläasteella. Se oli niin pahanmakuista, ja siitä tuli kammo päänsärky, joten päätin, että tää homma jäi kyllä tähän. Se yksi kerta riitti. Mutta se oli just sellainen tilanne, että kaikki muut käyttivät tai kokeilivat, joten kun sanottiin, että ota säkin Make, niin ei siinä muistojeni mukaan tullut edes mietittyä.”  

Mitään erityisiä nikotiiniasiantuntijan tai terveyden edistämisen taitoja ei valmentajat tarvitse nikotiinittomuutta kannattavan joukkueen kasvattamiseksi. Riittää, että näyttää itse hyvää esimerkkiä eikä ainakaan millään lailla puhuisi nikotiinituotteista positiivisessa valossa. Siihen jokaisen juniorijoukkueen valmentajan tulisi pystyä.

”Kyllähän meillä valmentajilla, peluuttajilla, vanhemmilla, kaikilla täällä kentän laidalla on iso vastuu tuosta nuorisosta, siitä minkälaisia tapoja he oppivat koska hehän katsovat meitä ylöspäin ja kopioivat niin hyvät kuin huonot tavat.”

Nikotiiniton urheilu-toimintamalli tarjoaa vinkkejä miten nikotiinituotteista kannattaa puhua, ja miten nikotiinituotteiden käyttöön tulisi puuttua.
 

Artikkeli kirjoitettu Markus Halstin haastattelun 12/2023 pohjalta.