Nikotiiniton amis / Ammatillinen oppilaitos

Nikotiiniton työpaikka –linjaus ja yhteiset pelisäännöt

Nikotiiniton työpaikka tarkoittaa:

Tupakointi, nuuskan tai sähkötupakan käyttö on kielletty kokonaan oppilaitoksen sisätiloissa, ulkoalueilla ja opiskelija-asuntoloissa. Tupakointiin tai muiden tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön liittyviä välineitä ei saa pitää esillä koulun tiloissa eikä alueella. Kielto koskee niin opiskelijoita, henkilökuntaa kuin vierailijoitakin.

  • Tupakka- ja nikotiinituotteiden (tupakka/nuuska/sähkötupakka) käyttö on kielletty työpaikalla ja työaikana. Kielto ei koske nikotiinikorvaushoitoon liittyviä tuotteita, kuten nikotiinilaastaria tai -purkkaa.
  • Työantaja tukee tupakka- ja nikotiinituotteita käyttävää henkilökuntaa tuotteiden käytön lopettamisessa
  • Henkilöstö toimii nikotiinittomuuden suhteen esimerkkinä opiskelijoille
  • Oppilaitoksen työnhakuilmoituksissa kerrotaan työpaikan olevan nikotiiniton
  • Nikotiinittomuus ilmaistaan näkyvästi oppilaitoksen tiloissa

Esimerkiksi Savon ammatiopisto ja Varkauden lukio julistautuivat nikotiinittomiksi oppilaitoksiksi ja työpaikaksi koulutuskuntayhtymän päätöksellä kesäkuussa 2020. Savon koulutuskuntayhtymän työpaikkailmoituksissa kuvataan, että Savon ammattiopiston ja Varkauden lukion kampukset ovat nikotiinittomia.

Esimerkki työaikaa koskevasta linjauksesta:

Työaika rajoittaa henkilöstön tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä. Esimerkiksi suunniteltu työvuoro tai liukuvan työajan kiinteä työaika ovat yhtäjaksoista työaikaa, jolloin tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö on kielletty työaikaan kuulumatonta ruokailutaukoa lukuun ottamatta.

Palaa johdon työkalujen etusivulle

Lisätietoa:

Tupakkalaki 549/2016 §74

Savuton Suomi: Savuton työpaikka