Siirtyminen Nikotiiniton urheilu -toimintamalliin ja nikotiinin haitat

Tupakoinnin haitat muun muassa keuhkojen toiminnalle tunnetaan hyvin ja siksi harva urheilija enää tupakoi. Kuitenkin uudet nikotiinituotteet puhututtavat medioissa ja kiinnostavat myös urheilevia nuoria. Niihin liittyviä haittoja terveydelle ja urheilussa kehittymiseen tunnetaan heikommin.

Nikotiini itsessään aiheuttaa merkittäviä haittoja urheilijoille heikentäen suorituskykyä, vastustuskykyä ja elimistön paranemisprosesseja. Siksi kaikki nikotiinia sisältävät tuotteet kuten nuuska, nikotiinipussit tai sähkösavukkeet (vape) ovat kaikki haitallisia terveydelle ja urheilussa.

Syöpäjärjestöt on tehnyt jo vuosia töitä nuorten urheilijoiden ja urheiluseurojen nuuskattomuuden eteen yhteistyössä Olympiakomitean kanssa. Vuonna 2020 Syöpäjärjestöt kutsuivat EHYT ry:n ja Olympiakomitean kehittämään yhteistä Nuuskaton urheilu-toimintamallia, joka on palvellut vuoden 2021 lanseerauksen jälkeen monia urheiluseuroja.

Uusien nikotiinituotteiden suosion kasvun myötä on päätetty siirtyä Nikotiiniton urheilu-toimintamalliin vuoden 2024 alusta. Uusi malli tähtää vanhan mallin lailla seurojen rakenteellisiin muutoksiin. Lisäksi toimintamalli sisältää tukea, työkaluja ja maksutonta koulutusta nikotiinituotteiden puheeksi ottoon ja niistä keskusteluun urheiluseuroissa. Malli sisältää myös julisteita, somepostauksia ja kirjoituksia seurojen viestinnän tueksi.

Nikotiini on haitallinen myrkky, joka heikentää urheilussa kehittymistä ja urheilijoiden terveyttä monin tavoin!

Nikotiini heikentää suorituskykyä sekä lihasten ja keuhkojen toimintaa

Nikotiinia sisältävien tuotteiden, kuten nuuskan, ei ole todettu parantavan urheilijoiden suorituskykyä, päinvastoin. Nikotiini supistaa verisuonia, nostaa sydämen sykettä ja verenpainetta. Tämä lisää sydämen työmäärää ja asettaa urheilijan kehon rasitustilaan jo ennen varsinaista urheilusuoritusta.

Lihakset tarvitsevat toimiakseen happea ja glukoosia. Nikotiini heikentää verenkiertoa, ja siten glukoosin ja muiden ravintoaineiden sekä hapen kulkeutumista lihaksille. Kovassa lihastyössä lihakset ”menevät hapoille” ja nikotiini heikentää happojen poistumista lihaksesta. Jos siis käyttää nikotiinia, lihakset eivät toimi parhaalla mahdollisella tavalla, ne väsyvät helpommin, eivätkä ne kasva ja kehity treeniä vastaavalla tavalla.

Nikotiinin käyttö vähentää verenkiertoa myös keuhkoissa ja keuhkojen toiminta voi sen myötä heikentyä. Samalla mahdolliset astmaoireet voivat lisääntyä.

Nikotiini voi sotkea myös testosteronituotantoa. Suurimmalla osalla nikotiinituotteita käyttävistä testosteronin tuotanto laskee. Kaikki urheilijat tarvitsevat testosteronia. Se on luonnollinen hormoni, joka antaa puhtia, parantaa urheilusuoritusta ja vahvistaa lihaksia.

Valmentaja korosta tätä: Jotta voi menestyä urheilussa, terveet ja vahvat lihakset sekä keuhkot ovat ehdottoman tärkeät.

Nikotiini altistaa tulehduksille, vammoille ja sairastumisille

Urheilussa tehdään paljon kovia harjoituksia ja kilpailusuorituksia, jotka voivat altistaa erilaisille vaurioille ja tulehduksille. Siksi urheilijat ovat alttiimpia infektioille ja vammoille. Hyvä palautuminen, vastustuskyky ja vammojen ja tulehdusten nopea paraneminen ovat tärkeitä lajissa kehittymisen ja menestymisen kannalta.

Nikotiini voi heikentää elimistön puolustautumista bakteereja ja viruksia vastaan sekä hidastaa vammojen, haavojen ja murtumien paranemista. Käyttämällä nikotiinituotteita urheilija siis altistaa itsensä pitkittyville tulehduksille, vammoille ja sairastumiselle, mikä haittaa urheilussa kehittymistä.

Valmentaja korosta tätä: Mitä enemmän pysyy terveenä, sitä enemmän on myös terveitä päiviä treenata ja kehittyä

Nikotiini ylläpitää kehon stressitilaa

Jotkut saattavat kuvitella, että nikotiini rentouttaa tai jopa piristää ja boostaa suoritukseen mutta kokemus on valheellinen.
Nikotiinituotteiden käyttö aiheuttaa muutoksia aivojen toiminnassa. Nikotiinireseptoreissa tapahtuvien muutosten myötä kehoon vapautuu mm. dopamiinia, mikä voi tuottaa käyttäjälleen lyhytaikaisen piristävän, mielihyvän tai rentoutumisen tunteen. Samalla keho menee itseasiassa fysiologisesti stressitilaan. Lisäksi aivoissa tapahtuvat muutokset heikentävät aivojen toimintaa ja voivat saada aikaan riippuvuuden.

Riippuvuudesta aiheutuvat vieroitusoireet kuten ärsytys, päänsärky, levottomuus ja keskittymisvaikeudet voivat vaikeuttaa urheilua. Nikotiinituotteiden käyttö voi silloin valheellisesti tuntua rentouttavalle tai tuntua auttavan keskittymään. Todellisuudessa kyse on riippuvuuden hoidosta ja oireet palaavat, kun edellisestä nikotiiniannoksesta alkaa olla aikaa.

Lisäksi nikotiiniriippuvaisella voi kulua merkittävästi energiaa suunnitellen ja odottaen seuraavaa nikotiinituotteen käyttökertaa. Se voi aiheuttaa stressiä tilanteissa, kuten harjoituksissa tai pelimatkoilla, joissa käyttö ei ole mahdollista.

Valmentaja korosta tätä: Nikotiini aiheuttaa nopeasti riippuvuuden ja riippuvuus hankaloittaa keskittymistä urheiluun!

Ilman nikotiinia yltää huippusuoritukseen

Nikotiini aiheuttaa merkittäviä haittoja urheilijoille heikentäen suorituskykyä, vastustuskykyä ja elimistön paranemisprosesseja. Omassa lajissa kehittymistä tukee säännöllinen treeni ja lepo. Lisäksi terveelliset elintavat, kuten lepo, säännöllinen ja monipuolinen syöminen ja läheiset ihmissuhteet ovat tärkeitä.

Valmentaja korosta tätä: Jos urheilijana haluaa saavuttaa huippusuorituksia ja ylläpitää terveyttään, kannattaa pysyä erossa nikotiinia sisältävistä tuotteista.

Tutustu uuteen Nikotiiniton urheilu -toimintamalliin: www.nikotiinitonurheilu.fi

Muuta materiaali nuoria kohtaaville seuratoimijoille:

Näin otat tupakka- ja nikotiinituotteet puheeksi
Nikotiinimyytit –-tietotesti nuorille
Nuorille suunnattua tietoa nikotiinituotteista ja niidentuotteiden käytön lopettamisesta (Fressis –nikotiinitietopankki)

Lähteitä:

Lääkärilehden katsaus 2020: Vaikuttavatko tupakka- ja nikotiinituotteet kilpaurheilijan suorituskykyyn?