Mitä aikuiset edellä, sitä nuoret perässä

Nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö on ollut pitkään laskussa. Valitettavasti uusien nikotiinituotteiden, kuten nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden eli vape-laitteiden, markkinoille tulo on pysäyttänyt tämän myönteisen kehityksen (THL, kouluterveyskysely). Myös urheilevia nuoria kiinnostaa nämä uudet nikotiinituotteet, eikä niiden haittoja tunneta.

Tutkimukset osoittavat, että tavoitteellinen harjoittelu ja seuratoiminta voivat toimia suojaavana tekijänä nuorten nikotiinituotteiden käytössä, kun taas satunnainen osallistuminen seuratoimintaan ei näytä tarjoavan vastaavaa suojaa.

Toistaiseksi vain harvat 9-15 -vuotiaat seuratoimintaan osallistuvat nuoret käyttävät tupakka- tai nikotiinituotteita (Liitu-tutkimus 2022). Mutta huolestuttavaa on, että aikuisten nikotiinituotteiden käyttö näkyy lasten ja nuorten seuratoiminnassa. Kasvavat nuoret omaksuvat käyttäytymis- ja ajatusmallit aikuisilta ja seurakavereilta. Jos aikuiset luovat tuotteista positiivisesta kuvaa, nuoret saattavat kokea niiden käytön sallittuna ja osana urheilua.

Tupakointia ei hyväksytä, nuuska kyllä näkyy

Entinen jalkapalloammattilainen Markus Halsti muistelee omilta junnu ajoiltaan kahta valmentajaa, jotka molemmat käyttivät nuuskaa erittäin paljon.

”ja erittäin näkyvästi käyttivätkin. On ehkä väärin sanoa, että rehentelivät sillä, mutta saivat näyttämään siltä, että on coolia käyttää nuuskaa.” -kertoo Halsti

EHYT Sportin selvityksen mukaan jopa 47% vastaajista oli havainnut seuratoimintaan osallistuvien aikuisten, joukkueen toimihenkilöiden tai pelaajien huoltajien käyttäneen nuuskaa seuran tapahtumissa ja 38% jotain muuta nikotiinituotetta. (EHYT 2022)

Nykyään Halsti toimii mm. oman tyttärensä joukkueen valmentajana ja kertoo, että onneksi vanhemmat eivät tupakoi harjoituksien aikana, mutta nuuska kyllä näkyy.

”Se on selvää, että tupakkaa ei saa polttaa kentän laidalla tai hallissa. Mutta nuuskahan on sellainen, että kyllä sitä näkyy paljon. Osa tekee sen vähän piilossa, piilottaa sen käytön, osa taas saattaa laittaa nuuskaa huuleen, siinä kentän laidalla kun pelaajien harjoite aivan vieressä.”

Mitä aikuiset edellä, sitä nuoret perässä

Tärkeintä ei olekaan se, käyttääkö aikuiset itse nikotiinituotteita vaan se, miten nikotiinituotteista puhutaan, miten aikuiset suhtautuvat nuorten nikotiinituotteiden käyttöön ja että aikuiset ei käytä niitä tuotteita seuratoiminnan aikana.

”Ei me siihen haluta puuttua, minkälaisia valintoja aikuiset itse tekevät nikotiinituotteiden käytön suhteen seuratoiminnan ulkopuolella, omalla vapaa-ajalla. Siihen jokaisen tulisi voida sitoutua, ettei nikotiinituotteita käytetä seuratoiminnassa lasten ja nuorten edessä, normalisoiden käytön. Vaikka itse käyttäisit, niin en usko, että moni vanhempi kuitenkaan hyväksyisi sitä omilla lapsillaan.” -Halsti toteaa.

Halsti on itse valinnut nikotiinittomuuden ja haluaa toimia positiivisena esimerkkinä nuorille koska aikuisten ja esikuvien päätökset ja malli ohjaavat nuorten käyttäytymistä.

”Kyllähän meillä valmentajilla, peluuttajilla, ja vanhemmilla on tietysti tärkein vastuu nuorisosta ja tämä koskee erityisesti seuroissa tapahtuu toimintaa. Nuorethan kopiovat meitä vanhempia koko ajan ja katsovat meitä ylöspäin. Jos esimerkiksi minä ex-pelaajana käyttäisin (nikotiinituotteita) junnujen edessä bussimatkalla, niin voin hyvin uskoa nuorten ajattelevan, että koska tuo entinen ammattipelaajakin käyttää, niin miksen minäkin. Se kuuluu varmaan ammattilaisuuteen tai ainakin edesauttaa sitä” Pohtii Halsti.

Halsti muistaa omasta nuoruudesta myös hyviä esimerkkejä.

”Kun nuorena poikana pelasin HJK:ssa, niin mieleeni jäi valmentaja, joka poltti todella paljon, niin pelejä ennen kuin jälkeen. Muistan hyvin, miten hän oli aivan hermona koska häntä jännitti niin paljon mutta lopulta hän muutti tapansa ja alkoi syömään pieniä pähkinöitä ja muistan hyvin miten niitä pähkinöiden kuoria löytyi aina pelin jälkeen vaihtopenkin alta kasapäin. Hän siis muutti selkeästi omia tapojaan, niin pelejä ennen, aikana ja jälkeen kun ymmärsi, ettei ole korrektia polttaa tupakkaa.”

Tällaisia nikotiinittomia esimerkkejä tarvitaan lisää. Omia tapojaan voi muuttaa ja kannattaa nuorten suojelemiseksi muutakin. Sillä nikotiini on voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava myrkky, joka heikentää nuoren terveyttä ja suorituskykyä. Pitkällä aikavälillä nikotiini aiheuttaa merkittäviä terveysriskejä. Lue lisää nikotiinin haitoista urheiluun tästä: Nikotiiniton urheilu ja nikotiinin haitat

Nikotiiniton urheilu -toimintamallista tukea seuran nikotiinittomuustyöhön

Markus Halsti kannustaa kaikkia urheiluseuroja tutustumaan Nikotiiniton urheilu -toimintamalliin. Malli tarjoaa maksuttomia työkaluja ja mm. puheeksi ottamisen -koulutusta nikotiinittomuuden edistämiseksi seuroissa

Lähteet:

Liitu 2022:Urheiluseuratoimintaan osallistuvien nuorten päihteiden käyttö : HBSC-LIITU 2022 -tutkimuksen tuloksia

EHYT Sportti 2022: Selvitys: Aikuisten nuuskan käyttö näkyy nuorten urheiluseuratoiminnassa

THL, kouluterveyskysely 2023: Tupakka-ja nikotiinituotteiden käyttö ja hankintatavat nuorilla oppilaitostyypeittäin 2017–2023

Kuvat: Mira Lönnqvist