Jokainen kohtaaminen on mahdollisuus tukea nuorta pysymään erossa tupakka- ja nikotiinituotteista

Nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä voidaan ehkäistä tehokkaasti arjen kohtaamisissa. Ryhmäpaine ja ympäristöt, joissa tuotteita käytetään, lisäävät nuorten riskiä aloittaa käyttö. Aikuisten empatia, tuki ja kannustus ovat avainasemassa nuorten suojaamisessa näiltä tuotteilta. Jokainen arjen lyhytkin kohtaaminen tarjoaa mahdollisuuden tukea nuorta pysymään erossa tupakka- ja nikotiinituotteista.

Pikatärpit puheeksiottoon

  • Kuuntele ja ole kiinnostunut nuoren ajatuksista
  • Vaikka et hyväksy tuotteiden käyttöä, osoita että hyväksyt nuoren
  • Nosta esille nuoren vahvuuksia ja voimavaroja. Kannusta ja kehu!
  • Jos nuori ei ole kiinnostunut jatkamaan keskustelua, kerro, että nuori voi aina halutessaan palata asiaan

Nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä ehkäistään arjen kohtaamisissa

Nuorella ryhmäpaine ja ympäristöt, joissa tupakkaa ja nikotiinia käytetään, lisäävät riskiä niiden käytölle. Jos tuotteet näyttäytyvät positiivisessa valossa koulussa, somessa, harrastuksissa ja kotona, voi nuorelle muodostua mielikuva tuotteesta, joka kuuluu arkeen. Lisäksi tuotteita, esimerkiksi sähkösavukkeita eli vapeja ja nikotiinipusseja, markkinoidaan nuorten suosimissa kanavissa nuorten suosimien esikuvien kautta. Tuotteiden markkinoinnissa luodaan mielikuvia mm. vapaudesta, onnellisuudesta ja terveydestä sekä tuotteista on luotu erityisesti sosiaalisessa mediassa trendikäs ”must have” -tuote.

Kokeilunhalu, uteliaisuus ja kapinointi kuuluvat nuoruuteen, ja harmillisesti nämä tuotteet toimivat nuorilla välineinä siihen. Lisäksi tilanteet, joissa nuori kokeilee tuotteita, ovat usein ennalta suunnittelemattomia, ja harvoin nuori määrätietoisesti haluaa aloittaa tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön. Jos kaveri tai tuttava yllättäen tarjoaa nuorelle esimerkiksi sähkösavuketta eli vapea, joutuu nuori tilanteeseen, jossa riskinä voi olla kasvojen menettäminen tai porukan ulkopuolelle jääminen.

Vahvistetaan suojaavia tekijöitä

Nuoret kaipaavat aikuisilta empatiaa, ymmärrystä ja tukea. Nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloittamista suojaavat tupakattomat ja nikotiinittomat arjen ympäristöt, vanhempien ja nuorten kanssa toimivien aikuisten kannustus ja tuki sekä nollatoleranssi nuorten tuotteiden käyttöä kohtaan. Lisäksi kaveripiirin tupakattomuus ja nikotiinittomuus sekä nuoren hyvä itsetunto suojaa käytöltä. Vahvistamalla nuoren itsesäätelykykyä ja tunnehallintakeinoja voidaan pienentää käytön aloittamisen riskiä.

Vaikuttava käytön ehkäisy osana arkea

Vaikuttava tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy on osa nuorten arkea. Yksittäiset viestintäkampanjat, teemapäivät tai luennot eivät yksinään riitä ehkäisemään tuotteiden käyttöä. Toisto ja tutut aikuiset madaltavat kynnystä puhua tuotteiden käytöstä ja antavat nuorelle mahdollisuuksia pohtia omia syitään, mitä hyvää siitä seuraa, ettei nuori käytä tuotteita. Se, että tupakka- ja nikotiinituotteista puhutaan suoraan, ei lisää riskiä niiden käytölle.

Kysy, kannusta ja kuuntele

Uusimman Käypä hoito -suosituksen mukaan nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy tulisi aloittaa jo 9-vuotiaista lähtien. Ensisijaisesti nuori hakee tietoa tuotteista lähipiiristään, eikä esimerkiksi terveydenhuollosta. Lisäksi nuoret toivovat, että oppilaitoksissa puututtaisiin enemmän tuotteiden käyttöön.

Nuori ei hakeudu ensisijaisesti tiedon ja tuen luo. Siksi tuen on hakeuduttava nuoren luokse.

Pelkkä tieto tupakka- ja nikotiinituotteiden haitoista harvoin kiinnostaa ja motivoi nuorta. Perinteinen valistaminen aiheuttaa usein vastareaktion nuoressa ja keskustelu loppuu lyhyeen. Sen sijaan kannustus, hyväksyntä ja myötätunto sulattavat vastarinnan.

Konkreettiset esimerkit nuoren arjesta

Nuori elää tässä ja nyt. Siksi keskustelussa on hyvä tuoda esille konkreettisia nuoren arkeen juuri sillä hetkellä vaikuttavia asioita. Esimerkiksi raha, läheiset, harrastukset, fyysinen kunto ja ulkonäkö ovat asioita, joita nuoret itse ovat nostaneet esille tuotteista puhuttaessa. Aikuisen on tärkeää osoittaa, että vaikka hän ei hyväksy nuoren tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä, hän hyväksyy nuoren.

Miten keskustella tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä nuoren kanssa?

Vahvistamalla nuoren itsetuntoa ja ohjaamalla nuorta sanoittamaan ääneen syitä, mitkä asiat ovat hänelle tärkeitä olla käyttämättä tuotteita, vahvistetaan nuoren motivaatiota ja kykyä pysyä erossa tuotteista. Aikuisen ei tarvitse olla terveyshaittojen asiantuntija, vaan voitte yhdessä pohtia ja etsiä luotettavaa tietoa esimerkiksi Fressiksestä.

Vinkit keskusteluun, vaikka nuori ei käyttäisikään tupakka- ja nikotiinituotteita

  • Millaisia ajatuksia nuorella liittyy tupakka- ja nikotiinituotteisiin ja niiden käyttöön?
    • Mitä hän niistä tietää, miten hän suhtautuu niihin ja mitä ne hänelle merkitsevät?
  • Ajatuksia siitä, jos kaverit käyttävät?
    • Miten ryhmäpaine vaikuttaa omiin ajatuksiin?
  • Mistä syistä nuori haluaa olla ilman?
    • Nikotiinittomuuden hyödyt, esim. Fressiksen artikkelia tai Hyvä syy -hyrrää apuna käyttäen
  • Mitkä tekijät saattavat ”kannustaa” käyttöön tai kokeiluun?
    • Millaisia keinoja on vastustaa, kieltäytyä tai pysyä ilman tuotteiden käyttöä?

Lue lisää: Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön puheeksi ottaminen nuoren kanssa

Lähteitä:

Käypä Hoito. 2024a. Lasten ja nuorten tupakoinnin aloittamisen ehkäisy. https://www.kaypahoito.fi/nix01825

Käypä Hoito. 2024b. Tupakoinnin aloittamisen riskitekijät. https://www.kaypahoito.fi/nix01824

Tobacco tactics. 2024. Tobacco Industry Targeting Young People. University of Bath. https://www.tobaccotactics.org/article/tobacco-industry-targeting-young-people/

Tobaksfakta. 2024. ”Svensk livsstil” säljer vitt snus till unga kvinnor och icke-rökare. https://tobaksfakta.se/svensk-livsstil-saljer-vitt-snus-till-unga-kvinnor-och-icke-rokare/

Salomäki, S-M. & Tuisku, J. 2012. Kuuntelua, kannustusta ja kehuja – Nuorten näkemyksiä tupakoinnin lopettamisesta ja lopettamisen tuesta. http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/frantic/syopa-jarjestot/Kuuntelua_kannustusta_kehuja.pdf

Syöpäjärjestöt. 2023. Tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamisen tuki opiskeluterveydenhuollossa. https://fressisedu.fi/2023/10/16/tupakka-ja-nikotiinituotteiden-lopettamiseen-tuen-palveluiden-kehittaminen-ammatillisen-koulutuksen-opiskelijaterveydenhuollossa/