Tuntisuunnitelmat / Yläkoulu

Seksuaalinen hyvinvointi

Tunnin sisältämiä tehtäviä on mahdollista tehdä luokkatasoista riippumatta ja erilaisissa opetus- ja ryhmätilanteissa. Tehtävien kautta kehitetään oppilaiden ilmaisu- ja vuorovaikutustaitoja, medialukutaitoa sekä toimimista terveyttä ja turvallisuutta edistävällä tavalla.

Oppilas tai pienryhmä tarvitsee tehtävien tekemiseen älypuhelimen, tietokoneen tai tabletin.

Tehtävä 1.

Seksi on toimintaa, joka tuottaa nautintoa ja hyvää oloa. Myös seksi liittyy terveyteen. Omasta seksuaalisuudesta ja seksuaaliterveydestä on pidettävä huoli samalla tavalla kuin muistakin hyvinvoinnin ja terveyden osa-alueista, kuten esimerkiksi ravinto, liikunta, uni ja mielenterveys. Fressis.fi:n Seksi-tietopankissa on tietoa seksistä, seksuaaliterveydestä ja itsestä huolehtimisesta.

Lue Fressiksen sivuilta artikkeli Pitäisikö pussata tai antaa toisen hyväillä – sinä päätät.

Vastatkaa yhdessä keskustellen alla oleviin kysymyksiin. 

  • Milloin seksuaaliset teot ovat ok? 
  • Milloin saa kieltäytyä?
  • Mitä tarkoittaa seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaava teko? 
  • “Hyvä ohjenuora on, että jaa itsestäsi vain sellaisia kuvia, joita voisit lähettää omalle äidillesi.” pohtikaa yhdessä mitä tämä lause tarkoittaa?

Tehtävä 2.

Tarkastele Kysy asiantuntijalta-palstan seksi-aiheisia kysymyksiä. Etsi 1-3 kysymystä palstalta, johon kirjoitat oman vastauksen. Voit hyödyntää muita palstan vastauksia ja Seksi-tietopankkia. Tavoitteena on, että kysyjän olo helpottuu ja hän tulee kuulluksi. Jakakaa vierustoverille oma vastauksenne tai ryhmänne vastaus.

Tehtävä 3.

Tutustu Ystävyys syveni rakkaudeksi -artikkeliin Fressiksessä. Keskustelkaa vierustoverin/parisi kanssa lukemastanne tekstistä.

  • Milloin Salla aavisti tulevan?
  • Mikä oli ystävyyden merkitys?
  • Miksi luottamus on tärkeää?

Pohtikaa yhdessä missä kaikkialla voi tavata seurustelukumppanin ja kirjatkaa vähintään kolme ajatusta ylös.


Katso myös

Tuntisuunnitelmat / Yläkoulu