Tehtävät / Ammatillinen oppilaitos

Hyvinvointi virtaa -viikko

Nuorten tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettamisen tukeminen oppilaitoksessa

Suomalaisten nuorten tupakointi on vähentynyt, mutta nuuskan ja muiden voimakkaiden nikotiinituotteiden käyttö on lisääntynyt. Erityisesti toisella asteella opiskelevilla näyttäytyy enemmän käyttöä. Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöllä on sekä välittömiä että pitkän aikavälin haittoja terveydelle. Riippuvuus syntyy nopeasti, ja mitä varhaisemmassa vaiheessa käytön aloittamisesta tuetaan lopettamiseen, sen todennäköisemmin siinä voi onnistua.

Nuorten lähiympäristöt, kuten oppilaitokset ja niissä olevat aikuiset, ovat avainasemassa tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisen tukemisessa ja sitä on mahdollista tehdä monin tavoin. Syöpäjärjestöt tarjoavat Hyvinvointi virtaa-viikolla ammatillisille oppilaitoksille tietoa, tukea ja materiaaleja tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettamisen tueksi.

Alla on kolmen kohdan kokonaisuus, joihin on koottu vinkkejä ja ohjeistuksia Hyvinvointi virtaa-viikolle. Ensimmäinen kohta on tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ennaltaehkäisy, toinen tuotteiden käytön lopettamisen tuki ja kolmas on oppilaitoksen nikotiinittomuuden edistäminen. Näiden kolmen näkökulman kautta Hyvinvointi virtaa -viikolla, mutta myös muulloin oppilaitoksen arjessa, on hyvät mahdollisuudet tukea nuorten nikotiinittomuutta. Lisäksi voit tilata maksutonta materiaalia (esitteet ja julisteet). Tutustu näihin ennalta, kokoa ja järjestä itse tai osallista opiskelijat järjestämään omaan oppilaitokseesi sopiva kokonaisuus aiheen ympärillä.

Lue myös Syöpäjärjestöjen blogista, miten aikuiset voivat tukea nuoria tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisessa.

Ota yhteyttä kysyäksesi lisätietoa: nuortenterveys@cancer.fi 

1

Tietoa ja materiaalia tupakasta ja nuuskasta (käytön ennaltaehkäisy)


Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ennaltaehkäisemiseksi on tärkeää tuoda tietoa eri keinoin tuotteista sekä niiden haittavaikutuksista. Viikon aikana voit järjestää vaikkapa tietokilpailuja tai toiminnallisen pisteen. Alla vinkkejä.

 

2

Tukea nuoren tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettamiseen


Tupakka- ja nikotiinituotteita käyttävä nuori tarvitsee tietoa, vinkkejä ja tukea lopettamiseen. Viikon aikana voit tuoda esiin tätä teemaa ja olemassa olevia palveluita toiminnallisessa pisteessä tai muilla osallistavilla keinoilla.

 • Viikon 40 aikana Fressis.fi Instagram-tilillä Fressiksen asiantuntijat vastaavat nuorten kysymyksiin käytön lopettamiseen liittyen. Ohjaa nuoret seuraamaan Fressistä Instagramissa: @fressis.fi
3

Nikotiinittomuuden edistäminen oppilaitoksessa

Hyvinvointivirtaa -viikon kunniaksi Syöpäjärjestöt tarjoavat etäohjelmaa myös oppilaitoksen henkilöstölle. Etäkoulutuksen tai lyhyen tietoiskun ajankohta sovitaan oppilaitoksen kanssa erikseen. Tilaa etäkoulutus tai lyhyt esittely Nikotiiniton amis-toimintamallista ja tilaa materiaaleja.

 • Etäkoulutus puheeksi oton mallista (1h)
  • Puheeksi oton mallin avulla kuka tahansa aikuinen voi ottaa tupakan, nuuskan tai sähkötupakan käytön puheeksi tutun nuoren kanssa. Puheeksi oton malli ohjaa keskustelua tasavertaiseen ja kannustavaan vuorovaikutukseen ja vahvistaa nuoren motivaatiota tupakoinnin, nuuskaamisen tai sähkötupakoinnin lopettamisessa. Koulutuksessa käydään läpi puheeksi oton mallin perusperiaatteet ja esitellään mallin tapaa keskustella tupakkaa, nuuskaa tai sähkötupakkaa käyttävän nuoren kanssa. Ota yhteyttä nuortenterveys@cancer.fi
 • Lyhyt esittely Syöpäjärjestöjen Nikotiiniton amis -toimintamallista (esim opiskeluhuoltoryhmälle) (15min)
  • Tilaa esimerkiksi opiskeluhuoltoryhmällesi lyhyt 15 minuutin pituinen etämuotoinen esittely Nikotiiniton amis -toimintamallista. Toimintamalli on kehitetty oppilaitoksen tupakoinnin, nuuskaamisen ja sähkötupakoinnin ehkäisyyn eli nikotiinittomuuden edistämiseen. Toimintamalli sisältää konkreettisia työkaluja, toimintamalleja ja esimerkkejä oppilaitoksen nikotiinittomuutta edistävän toimintakulttuurin kehittämiseen. Ota yhteyttä nuortenterveys@cancer.fi
  • Tilaa esitteitä ja julisteita
   • Eroon savupilvestä
   • Nuoret ja nuuska
   • Nikotiiniton oppilaitos -juliste