Tehtävät / Ammatillinen oppilaitos

Hyvinvointi virtaa -viikko

Tietoa, tukea ja materiaaleja tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisen tueksi ammatillisille oppilaitoksille

Nuorten lähiympäristöt, kuten oppilaitokset ja niissä olevat aikuiset, ovat avainasemassa tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisen tukemisessa ja sitä on mahdollista tehdä monin tavoin. Alla on kolmen kohdan kokonaisuus, joihin on koottu vinkkejä ja ohjeistuksia Hyvinvointi virtaa-viikolle. Ensimmäinen kohta on tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ennaltaehkäisy, toinen tuotteiden käytön lopettamisen tuki ja kolmas on oppilaitoksen nikotiinittomuuden edistäminen. Lisäksi voit tilata maksutonta materiaalia.

Tutustu näihin ennalta, kokoa ja järjestä itse tai osallista opiskelijat järjestämään omaan oppilaitokseesi sopiva kokonaisuus aiheen ympärillä.

Tietopankki-artikkeleita aikuiselle tupakka- ja nikotiinituotteista

Lue myös Syöpäjärjestöjen blogista, miten aikuiset voivat tukea nuoria tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisessa.

Ota yhteyttä kysyäksesi lisätietoa: nuortenterveys@cancer.fi 

1

Tietoa ja materiaalia tupakka- ja nikotiinituotteista (käytön ennaltaehkäisy)


Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ennaltaehkäisemiseksi on tärkeää tuoda tietoa eri keinoin tuotteista sekä niiden haittavaikutuksista. Viikon aikana voit järjestää vaikkapa tietokilpailuja tai toiminnallisen pisteen. Alla vinkkejä.

 

2

Tukea nuoren tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen


Tupakka- ja nikotiinituotteita käyttävä nuori tarvitsee tietoa, vinkkejä ja tukea lopettamiseen. Viikon aikana voit tuoda esiin tätä teemaa ja olemassa olevia palveluita toiminnallisessa pisteessä tai muilla osallistavilla keinoilla.

3

Nikotiinittomuuden edistäminen oppilaitoksessa

Syöpäjärjestöt tarjoavat etäohjelmaa myös oppilaitoksen henkilöstölle ja opiskelijoilla Hyvinvointi virtaa -viikolla ja myös muuna ajankohtana. Etäohjelman ajankohta sovitaan oppilaitoksen kanssa erikseen. Ota yhteyttä ja tilaa etäohjelma oppilaitokseen nuortenterveys@cancer.fi

  • Etäkoulutus puheeksi oton mallista (1h)
    • Puheeksi oton mallin avulla kuka tahansa aikuinen voi ottaa tupakan, nuuskan tai sähkötupakan käytön puheeksi tutun nuoren kanssa. Puheeksi oton malli ohjaa keskustelua tasavertaiseen ja kannustavaan vuorovaikutukseen ja vahvistaa nuoren motivaatiota tupakoinnin, nuuskaamisen tai sähkötupakoinnin lopettamisessa. Koulutuksessa käydään läpi puheeksi oton mallin perusperiaatteet ja esitellään mallin tapaa keskustella tupakkaa, nuuskaa tai sähkötupakkaa käyttävän nuoren kanssa.
  • Lyhyt esittely Syöpäjärjestöjen Nikotiiniton amis -toimintamallista (esim opiskeluhuoltoryhmälle) (15min)
    • Tilaa esimerkiksi opiskeluhuoltoryhmällesi lyhyt 15 minuutin pituinen etämuotoinen esittely Nikotiiniton amis -toimintamallista. Toimintamalli on kehitetty oppilaitoksen tupakoinnin, nuuskaamisen ja sähkötupakoinnin ehkäisyyn eli nikotiinittomuuden edistämiseen. Toimintamalli sisältää konkreettisia työkaluja, toimintamalleja ja esimerkkejä oppilaitoksen nikotiinittomuutta edistävän toimintakulttuurin kehittämiseen.
  • Fressis-päihderiihi opiskelijoille (1,5h)
    • Opiskelijoille on tilattavissa maksuton etänä järjestettävä Fressis-päihderiihi, jossa kuullaan tilannetietoa nuorten päihteiden käytöstä ja niihin liittyvistä ilmiöistä, sekä pohditaan osallistujien omaa suhtautumista päihteisiin
  • Tilaa esitteitä
    • Nuoret ja nuuska
    • Opas oppilaitoksille tuotteiden käyttöön puuttumiseen
    • Eroon savupilvestä