Nikotiiniton amis / Ammatillinen oppilaitos

Lopettamisen tukeminen ja yhteistyö oppilaitoksen kanssa

Esimerkki: Opiskeluterveydenhuollosta todettiin, että opiskelijat harvoin hakeutuvat vastaanotolle hakemaan tukea tupakoinnin, nuuskaamisen tai sähkötupakan käytön lopettamiseen. Samalla oppilaitoksessa tehtiin havainto, ettei opiskelijoita myöskään systemaattisesti ohjata opiskeluterveydenhuollon vastaanotolle.

Tämän toteamuksen jälkeen huolehdittiin, että henkilöstö tiedottaa opiskelijoille, että tukea tupakka- ja nikotinituotteiden käytön lopettamiseen saa tarvittaessa opiskeluterveydenhuollosta. Lisäksi varmistettiin, että opiskeluterveydenhuolto pystyy resurssiensa puitteissa tukemaan opiskelijaa käytön lopettamisessa.

Opiskeluhuoltoryhmässä on hyvä pohtia seuraavia kysymyksiä opiskelijan tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisen tukemisessa:

  • Kuka ohjaa ja minne, kun opiskelija kokee tarvitsevansa tukea tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen?
  • Otetaanko tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö puheeksi myös muualla kuin terveystarkastuksissa?
  • Mitkä ovat opiskeluhuollon resurssit tukea opiskelijaa tuotteiden käytön lopettamisessa?
  • Onko opiskelijoiden toiveita kuultu?
  • Onko koulutustarpeita?

Välineitä opiskelijan tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisen tukemiseen​

 

Puheeksioton malli

Kuka tahansa aikuinen voi ottaa tupakan, nuuskan tai sähkötupakan käytön puheeksi nuoren kanssa. Puheeksioton mallin tarkoituksena on tukea nuoren ajatusprosessia ja vahvistaa motivaatiota tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisessa. Mallin mukainen keskustelu ei keskity nuoren valistamiseen, joten puheeksiottajan ei tarvitse olla tupakka- ja nikotiinituotteiden terveyshaittojen asiantuntija.

Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön puheeksiottaminen nuoren kanssa

Opiskeluterveydenhuollon lopettamisen tuen palvelumalli

Syöpäjärjestöt ovat kehittämässä vuosien 2023-2024 aikana nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisen tuen palvelumallia opiskeluterveydenhuollon kanssa. Lue lisää kehittämisprosessista.

Tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamisen tuki opiskeluterveydenhuollossa

Erovirasto-sovellus

Erovirasto-sovellus on suunniteltu nuorten ja nuorten aikuisten tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettamisen tukemiseksi. Lopettaminen saattaa joillekin olla helppoa, mutta useimmat tarvitsevat siihen tukea. Sovelluksessa saat vinkkejä, tietoa ja tukea lopettamiseen 30 päivän ajan. Jos olet harkinnut lopettamista tai olet jo tehnyt päätöksen, lataa sovellus puhelimeesi! Sovellus on saatavilla sovelluskaupasta suomeksi ja ruotsiksi ja se on maksuton.

Erovirasto

Fressis.fi

Apua nuorelle tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamiseen. Sivustolta nuori saa tietoa tupakasta, nuuskasta ja sähkösavukkeesta eli vapesta, niiden terveyshaitoista sekä saat apua ja vinkkejä nikotiinituotteiden lopettamiseen.

Fressis: Lopettamisen tuki

Opiskelijat toivovat ohjausta, tukea ja seurantaa

Opiskelijat kokevat, että terveydenhoitajalta saa luotettavaa tietoa tupakka- ja nikotiinituotteista. Opiskelijat toivovat tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen konkreettisia vinkkejä ja henkilökohtaista ohjausta.

Savon ammattiopiston opiskelijakunnan hallitus: ”Opiskelijalta voi hyvin vaatia omapohdiskelua siitä, miksi hän tupakoi tai nuuskaa. Tai, että olisiko jokin muu tapa purkaa esimerkiksi ärsytystä tai stressiä.”

 

Palaa opiskeluhuollon työkalujen etusivulle