Uudet työkalut päihteettömyyden ja nikotiinittomuuden edistämiseen seuratoiminnassa

Terveysjärjestöt EHYT ry (Ehkäisevä päihdetyö) ja Syöpäjärjestöt tekevät yhteisenä rintamana töitä, jotta suomalaisten urheiluseurojen toimintatavat tukisivat tehokkaammin lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. Päihdeettömyyden tukeminen ja päihteettömän elintapojen opettaminen on osa sitä sekä osa seurojen vastuullisuustyötä.

Järjestöt tarjoavat kattavasti maksuttomia työkaluja päihteiden käytön ehkäisemiseksi urheiluseuroissa.

Päihteisiin ja nikotiinituotteisiin liittyvät ilmiöt ja myös niihin liittyvät haasteet muuttavat jatkuvasti muotoaan, ja siksi uusia työkaluja urheiluseuratoimijoiden avuksi kehitetään järjestöissä jatkuvasti.

Hyödynnä EHYT Sportin uusi video seuratoiminnassa

Valmentaja on tärkeä roolimalli urheiluseuroissa harrastaville lapsille ja nuorille. Valmentaja tukee valmennettaviensa päihteetöntä kasvua näyttämällä seuratoiminnassa itse hyvää esimerkkiä, ja puhumalla päihteistä osana terveellisten ja urheilullisten elintapojen kokonaisuutta.

Näihin teemoihin keskittyy EHYT ry:n Sportti-hankkeen uusi video. Videolla ajatuksiaan aiheesta jakaa Lahti Basketball Junioreiden valmennuspäällikkö Pekka Setälä.

Hyödynnä videota esimerkiksi seurasi someviestinnässä ja keskustelun johdattajana valmentajien koulutustilaisuuksissa!

Sportti-hankkeen verkkokurssi sekä muut työkalut ja materiaalit urheiluseuroille

 

Nikotiinittomuuden mainosvideo ja Nikotiiniton urheilu -toimintamalli

Syöpäjärjestöjen, EHYT ry:n, Olympiakomitean ja urheiluseuratoimijoiden kehittämä Nuuskaton urheilu on muuttunut Nikotiiniton urheilu -toimintamalliksi vuoden alusta uusien nikotiinituotteiden suosion kasvun takia.

Uusimpana viestinnällisenä materiaalina Nikotiiniton urheilu -toimintamallissa on video, jossa entinen jalkapalloammattilainen ja nykyinen YLE:n jalkapalloasiantuntija Markus Halsti (35 A-maaottelua) sekä nuorten U19 maajoukkuetta ja FC Lahtea edustava Akseli Puukko kannustavat nuoria nikotiinittomuuteen.

Videota voi hyödyntää someviestinnässä tai keskustelun herättäjänä nuorten kanssa.

Nikotiiniton urheilu -toimintamalli ja sen työkalut


Luettavaa valmentajille ja muille seuratoimijoille:

 

On huolestuttavaa, että aikuisten nikotiinituotteiden käyttö näkyy lasten ja nuorten seuratoiminnassa – entinen jalkapalloammatilainen Markus Halsti.

”Se on selvää, että tupakkaa ei saa polttaa kentän laidalla tai hallissa. Mutta nuuskahan on sellainen, että kyllä sitä näkyy paljon. Osa tekee sen vähän piilossa, piilottaa sen käytön, osa taas saattaa laittaa nuuskaa huuleen, siinä kentän laidalla kun pelaajien harjoite aivan vieressä.” -Pohtii entinen jalkapalloammatilainen ja YLE:n jalkapalloasiantuntija Markus Halsti.

Lue lisää Markus Halstin ajatuksia tätä: Mitä aikuiset edellä, sitä nuoret perässä

Nikotiinitomuus on osa terveellisiä elintapoja ja siksi siitä tulisi puhua osana muuta kasvatustyötä – Puijo Wolley Juniorit 

”On tärkeä puuttua jos nikotiinituotteiden käyttöä havaitaan ja keskustella nikotiinituotteiden haitoista osana kasvatustyötä ennaltaehkäisevästi.” -Sanoo Puijo Wolleyn toiminnanjohtaja Maarit Viljakainen

Lue lisää: On tärkeä keskustella nikotiinituotteiden haitoista osana kasvatustyötä

Lisää lukemista nikotiinittomuudesta tai nikotiinittomuuden edistämisestä

Urheilun esikuvien, valmentajien ja seurojen haastatteluita löytyy lisää Nikotiiniton urheilu -sivustolta

Materiaalia nuorten urhelijoiden kanssa hyödynnettäväksi:

  • Fressis.fi/urheilu sivusto kokoaa tietoa sekä esikuvien kuten Halstin, Puukon, Amin Asikaisen ja muiden urheilijoiden ajatuksia nikotiinituotteista ja nikotiinittomuudesta. Artikkeleita, videoita ja testejä voi hyödyntää seuratoiminnassa keskustelun herättäjänä.
  • Nuorilla on edelleen vääristyneitä käsityksiä nikotiinin vaikutuksista urheiluun ja Nikotiinimyytit -tietotesti pyrkii muuttamaan myyttejä. Voit teettää testin joukkueelle vaikka bussimatkalla.

 

Lue lisää:

Lue lisää SPORTTI-hankkeesta.

Tutustu Nikotiiniton urheilu -toimintamalliin