Uudet nikotiinituotteet houkuttelevat myös urheilevia nuoria – siksi niistä kannattaa puhua seuroissa

Nikotiinituotteet kuten vape (sähkösavuke) ja nikotiinipussit herättävät kiinnostusta myös urheilevien nuorten keskuudessa ja niiden käyttö alkaa yhä nuoremmalla iällä – jo alakouluikäisestä lähtien. Syöpäjärjestöjen selvityksestä kävi ilmi, että nikotiinituotteiden käyttö on melko yleistä myös suomalaisessa juniorijalkapallossa, vaikka monissa seuroissa nikotiinituotteiden käyttö on kielletty seuratoiminnan aikana.

Ennaltaehkäistääkseen nikotiinituotteiden käyttöä KuPS juniorit ovat mukana Syöpäjärjestöjen Nikotiiniton urheilu -toiminnassa. Nikotiiniton urheilu oli mukana myös KuPS-junioreiden järjestämässä tyttöjen Ronaltiina- jalkapalloturnauksessa Kuopiossa. Toimintapisteellä nuoret ja aikuiset saivat tietoa nikotiinituotteiden haitoista ja niiden vaikutuksista urheiluun. Aikuisten kanssa keskusteltiin muun muassa nikotiinituotteiden käytön puheeksi ottamisesta.

Puheeksi ottaminen – uhka vai mahdollisuus?

Palautteen perusteella tapahtuma lisäsi erityisesti aikuisten motivaatiota ottaa asia puheeksi nuorten kanssa. Tämä on tärkeää, sillä puheeksi ottaminen on yksi tehokkaimmista keinoista ehkäistä nuorten nikotiinituotteiden käyttöä.

Moni Ronaltiinaan osallistunut aikuinen pohti, voisiko nikotiinista puhuminen lisätä nuorten kiinnostusta kokeilla tuotteita. ”Kaikki mikä kielletään, kiinnostaa,” pohdiskeli eräs valmentaja. Tämä on yleinen huoli, mutta tutkimukset ja käytännön kokemukset osoittavat, että avoin keskustelu pikemminkin vähentää kuin lisää kiinnostusta nikotiinituotteisiin. Moni hämmästyi myös siitä, että nykyisten käypähoitosuositusten mukaan nikotiinituotteiden käytön ennaltaehkäisy tulisi aloittaa jo 9 -vuotiaiden kanssa. Hyvien keskustelujen lisäksi tapahtumassa valmentajat saivat tehdä Nikotiiniton urheilu -testiä ja palautteen perusteella 92% aikuisista sai motivaatiota ottaa nikotiinituotteet puheeksi nuorten kanssa.

Kuinka ottaa asia puheeksi?

Puheeksi ottamisen tarkoituksena ei ole valistaa tai saarnata, vaan osoittaa kiinnostusta ja välittämistä nuorta kohtaan, kuunnella nuorten ajatuksia ja tarjota faktapohjaista tietoa. Tämä voi auttaa nuoria tekemään tietoisia päätöksiä ja vahvistaa heidän motivaatiotaan pysyä erossa nikotiinituotteista.

Puheeksi ottaminen voi tuntua hankalalta, mutta tärkeintä on aloittaa keskustelu – täydellistä asiantuntemusta ei tarvita. Hyviä aloituskysymyksiä voivat olla:

  • ”Oletteko huomanneet, miten nikotiinista tai nikotiinituotteista puhutaan somessa tai kavereiden kesken?”
  • ”Mitä ajatuksia teillä on nikotiinituotteista (vape, nikotiinipussit, nuuska, tupakka) ja niiden vaikutuksista urheiluun?”

Valmentajien onkin hyvä korostaa yksinkertaista periaatetta:

”Jos haluat menestyä urheilussa, huolehdi terveydestäsi, sillä vain terveenä voit harjoitella ja kehittyä. Nikotiini ei edistä tavoitteitasi.”

Nikotiinimyytit-tietotesti puheeksi ottamisen tukena

Nikotiinimyytit-tietotesti on yksi konkreettinen tapa aloittaa keskustelu. Testi tarjoaa nuorille oikeaa tietoa nikotiinin vaikutuksista. Ronaltiina-turnauksessa 92 % testin tehneistä nuorista kertoi oppineensa testin myötä uutta nikotiinin vaikutuksista urheiluun.

Testin teettämisen tueksi on saatavilla myös valmentajan opas, joka sisältää tiivistetysti faktaa testin väittämistä kuten: Totta vai tarua ”Kaikki nikotiinituotteet eivät heikennä keuhkojen toimintaa”.
Tietäisitkö sinä vastauksen? Oppaassa on myös apukysymyksiä, mitä voi joukkueelta kysellä testin teettämisen jälkeen.

Lue lisää ja lataa: Nikotiinimyytit-testi ja valmentajan opas testin teettämiseksi

 

Urheiluseurojen merkitys nikotiinittomuuden edistämisessä

Urheiluseurat ovat nuorille kuin toinen koti. Joukkueen ja valmentajien vaikutus nuoren elämään on usein merkittävä. Seuran aikuiset toimivat nuorille esimerkkinä ja voivat avoimen keskustelukulttuurin avulla rakentaa nikotiinittomuudesta normia joukkueen arkeen.

Valmentajilla on erityinen mahdollisuus vaikuttaa. Kuten entinen maajoukkuepelaaja Markus Halsti toteaa:

“Nuoret myös käyttävät paljon aikaa seuroissa, usein enemmän vietetään aikaa seuratoiminnassa kuin kotona vanhempien kanssa. Siksi nikotiinittomuuden edistämistä ei saisi jättää pelkästään vanhempien vastuulle”.

Lue lisää Markus Halstin näkemyksistä: [Miksi valmentajan ja joukkueen rooli nikotiinittomuuden edistämisessä on niin tärkeää?]

Yhdessä kohti nikotiinitonta urheilua

Nikotiiniton urheilu tarjoaa urheiluseuroille maksuttomia työkaluja ja vinkkejä, joiden avulla nikotiinituotteista keskusteleminen on helppoa. Parhaat tulokset saavutetaan yhdessä valmentajien, huoltajien, vanhempien ja joukkueen tuella.

Yhdessä voimme luoda nikotiinittoman urheilukulttuurin lapsillemme!

Valtakunnallista maksutonta tukea ja työkaluja seuroille: www.nikotiinitonurheilu.fi

Alueellista tukea:

 

Lue lisää:

Nikotiinituotteita markkinoidaan usein terveellisenä vaihtoehtona perinteisille nikotiinituotteille, mikä voi johtaa harhaluuloihin. Lue miten nikotiinin tutkimusten mukaan vaikuttaa urheiluun ja urheilijan terveyteen: [Nikotiiniton urheilu ja nikotiinin haitat urheilijalle]

Helmareiden maalivahti ja kapteeni Tinja-Riikka Korpela on myös huolissaan nikotiinituotteiden käytöstä ammattilaispelaajien ja harrastajien parissa. ”Olen nähnyt käyttöä paljon nuoresta lähtien, mutta viimeisen viiden vuoden aikana myös yhä nuorempien pelaajien keskuudessa käyttö on lisääntynyt”  Lue lisää: Tinja-Riikka Korpela on huolissaan nikotiinituotteiden käytöstä jalkapalloyhteisössä.

Kuuntele:

Voit kuunnella aiheesta lisää myös Palloliiton Nyt puhuu valmentaja -podcastin Tupakka hävisi pukukopeista – nikotiini ei -jaksosta.  Jakso pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen: päihteiden kuten nikotiinituotteiden käyttöön jalkapallon parissa.

🎧 Kuuntele jakso:  [Linkki podcastiin]