Yhteistyö Nikotiiniton amis -toimintamallin tiimoilta käynnistyi Jyväskylän Gradian Viitaniemen kampuksen kanssa syksyllä 2023, ja alkuvuodesta 2024 päätettiin toimintamallin käyttöönoton valmisteluista koko koulutuskuntayhtymän tasolle. Nikotiiniton amis -toimintamallin keskeinen tavoite on juurruttaa nikotiinittomuuden edistäminen osaksi oppilaitoksen jokapäiväistä hyvinvointi- ja terveydenedistämistyötä. Mallin avulla rakennetaan yhdessä oppilaitosympäristöä ja -yhteisöä, joka tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia tehdä terveyttä ja hyvinvointia tukevia valintoja.
Nuorten kohtaaminen ja osallistaminen: motivaatiota ja tukea nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen
Toimintamallissa tärkeänä osana on nuorten osallistaminen ja kohtaaminen osana arkea. Tämä tarkoittaa, että keskustelu nikotiinituotteiden käytöstä, niihin liittyvistä ilmiöistä ja niiden haitoista tulisi olla mukana arjen kohtaamisissa, ei ainoastaan yksittäisissä tapahtumissa. Arjen kohtaamisissa kannustetaan nuoria avoimeen keskusteluun, tuetaan heidän omaa motivaatiotaan lopettamiseen ja tarjotaan konkreettisia työkaluja käytön vähentämiseen ja lopettamiseen.
Arjen työtä tukevat erilaiset hyvinvointitapahtumat, joissa asiantuntijat tuovat nuorille uusia näkökulmia ja tarjoavat luotettavaa tietoa. Keski-Suomen Syöpäyhdistys tapasi syksyllä Viitaniemen kampuksen Hyvinvointi virtaa -viikolla ja Päihdemessujen aikana yli 300 nuorta. Tapahtumissa nuoret saivat mahdollisuuden jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan nikotiinituotteiden käytöstä ja pohtia avoimesti käytön lopettamisen haasteita ja mahdollisuuksia.
Nuorten kokemuksia ja haasteita lopettamisessa
Kohtaamiset toivat esiin sen, että monet nuoret ovat hyvin tietoisia nikotiinin ja sähkösavukkeiden haitoista. Useat nuoret ilmaisivat halunsa lopettaa tai kertoivat omista yrityksistään irrottautua nikotiinituotteista. Lopettamisen vaikeudet, kaveriporukan paine ja epäonnistumisen kokemukset nousivat usein esiin keskusteluissa. Ryhmäpaineen merkitys nousi esille lopettamisesta keskusteltaessa. Kaveriporukassa haettiin hyväksyntää toisilta kun nuoria haastettiin käytön lopettamiseen, mikä voi vahvistaa nuoren motivaatiota ja kannustaa lopettamiseen. Monet nuoret saivat tapahtumista konkreettista tukea lopettamispäätöksen tueksi ja lopettamisen haasteita otettiin vastaan esimerkiksi lataamalla lopettamisen tukemiseen suunnattu Erovirasto- sovellus .
Tuttuus ja toisto madaltaa nuorella kynnystä jutella aiheesta ja hakea tukea. Tapahtumissa kohdattiin samoja nuoria. Keskustelut edellisestä kohtaamisesta olivat jääneet nuorilla mieleen, ja kohtaamisessa tuli esille halu keskustella aiheesta lisää. Tämä tukee toimintamallin ajatusta kohtaamisten tärkeydestä osana arkea, jolloin aiheesta puhuminen helpottuu.
Nuorten osallistaminen keskustelun avaajana
Osallistaminen on osoittautunut hyväksi keinoksi virittää keskustelua nuorten kanssa. Tapahtumissa pisteellämme ollut onnenpyörä herätti paljon kiinnostusta, ja sen avulla esitetyt kysymykset toimivat tehokkaina keskustelun avaajina. Kysymykset oli poimittu Fressis.fi-sivustolta, ja niiden avulla nuoret saivat haastaa tietämystään nikotiinista ja sähkösavukkeista. Lisäksi jaoimme nuorille Erovirasto-kortteja, Fressis-purkkaa ja kesäkumeja, jotka herättivät kiinnostusta ja kannustivat nuoria tulemaan mukaan keskusteluun.
Henkilökunnan tarve tukityökaluille
Kohtaamiset oppilaitoksen henkilökunnan kanssa toivat esiin tarpeen puheeksi ottamisen mallille ja lopettamisen tukemiseen soveltuville työkaluille käytettäväksi päivittäisissä kohtaamisissa nuorten kanssa. Henkilökunta kaipaa toimivia menetelmiä, tukityökaluja ja tietoa itse tuotteista, minkä avulla he voivat kannustaa ja tukea opiskelijoita nikotiinittomuuteen.
Yhteistyö Jatkuu – Nikotiiniton tulevaisuus Gradiassa
Yhteistyö Gradian kanssa jatkuu, ja tavoitteenamme on kehittää nikotiinittomuuden edistämistä toimintamallin avulla, jotta nikotiinittomuuden edistämisestä tulisi pysyvä osa oppilaitoksen hyvinvointi- ja terveydenedistämistyötä. Nikotiiniton Amis -toimintamallin avulla luomme terveempää oppimisympäristöä, jossa nuoria tuetaan tekemään hyvinvointia tukevia valintoja.
Lue myös:
Ekami – Rohkeiden tekijöiden tekijä myös nikotiinittomuudessa