Kotka-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekami on ottanut käyttöön Syöpäjärjestöjen kehittämän Nikotiiniton amis -toimintamallin loistavin tuloksin. Oppilaitoksessa nikotiinittomuuden edistäminen koettiin vahvasti osana laajempaa ammatillisuuden, työkyvyn ja hyvinvoinnin kokonaisuutta. Ja siksi toimintamallin mukaiseen nikotiinittomuuden edistämiseen oli helppo sitoutua ja muutokset näkyvät jo nyt arjessa.
Jokainen, joka kykenee jättämään tupakan, nuuskan tai sähkösavukkeen käytön, on voitto – olipa kyse sitten opiskelijasta tai henkilöstön jäsenestä. – Piia Andelin, palvelujohtaja
Yhteisellä esimerkillä kohti nikotiinitonta oppilaitosta
Ekamin johto on sitoutunut nikotiinittomuuden edistämiseen. Oppilaitos julistautui virallisesti ja näkyvästi nikotiinittomaksi oppilaitokseksi syksyllä 2024. Henkilöstölle tarjotaan tukea nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen, ja oppilaitoksen yhteiset pelisäännöt sekä toimintatavat on päivitetty vastaamaan arjen tarpeita ja resursseja.
Henkilöstön keskuudessa nikotiinittomuuden edistäminen koetaan olevan jo laajemmin osana omaa työtä ja esimerkin voima on koettu merkittäväksi tekijäksi. Sinnikäs puuttuminen ja puheeksi otto on tuottanut joidenkin aktiivisten henkilöstön edustajien keskuudessa jo positiivista muutosta opiskelijoiden tuotteiden käytössä oppilaitoksen alueella.
Työ koko henkilöstön sitouttamisessa jatkuu edelleen, jotta jokainen edistäisi nikotiinittomuutta omalla esimerkillään, ottamalla tuotteiden käyttöä puheeksi sekä tukemalla opiskelijoiden nikotiinittomuutta osana opetus- ja kasvatustyötään.
Viestintää nikotiinittomuudesta on kehitetty ja sitä toteutetaan säännöllisesti, mikä tukee muutoksen juurtumista osaksi oppilaitoksen toimintakulttuuria.
Onnistumisina yhteistyö, sitoutuminen ja opiskelijoiden osallisuus
Keskeisinä onnistumisina toimintamallin käyttöönotossa ovat yhteinen sitoutuminen tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn. Lisäksi oppilaitoksen ja opiskeluhuollon välinen yhteistyö on tiivistynyt ja opiskeluhuolto tukee aktiivisesti opiskelijoita tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisessa. Prosessin aikana myös opiskelijoiden ääni on tuotu hienosti esille ja yhteistyö oppilaitoksen toimipisteiden välillä on tiivistynyt.
Toimintamallin käyttöönoton keskeisiä onnistumisia ovat olleet:
- Koko oppilaitosyhteisön yhteinen sitoutuminen nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn
- Tiivistynyt yhteistyö opiskeluhuollon ja oppilaitoksen sekä eri toimipisteiden välillä
- Opiskelijoiden äänen esiin tuominen ja osallistaminen
Vaikka Ekami oli aiemmin savuton oppilaitos, eivät arjen käytännöt tukeneet savuttomuutta tai nikotiinittomuutta riittävästi. Henkilöstö koki usein keinottomuutta puuttua opiskelijoiden tuotteiden käyttöön. Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy nähtiin kuitenkin osana laajempaa kokonaisuutta, joka tukee opiskelijoiden ammatillisuutta, työkykyä ja hyvinvointia. Oman esimerkin voima tunnistettiin merkittäväksi muutostekijäksi ja siihen halutaan panostaa myös jatkossa.
Pitkäjänteinen prosessi tuottaa tulosta
Ekamin muutosprosessi käynnistyi vuonna 2023. Ensimmäisessä vaiheessa hyvinvointiryhmä arvioi nykytilanteen Nikotiiniton amis -toimintamallin työkalulla, joka hyödyntää liikennevalomallia kehittämistarpeiden tunnistamisessa ja priorisoinnissa. Arviointi toistetaan prosessin lopussa, jolloin muutokset ovat helposti mitattavissa.
Prosessi on ollut selkeä ja työryhmässä on ollut hyvä tekemisen meininki. – Ekamin laajennettu opiskeluhuoltoryhmä
Koska vaikuttava nikotiinittomuuden edistäminen on osana oppilaitoksen arjen rakenteita ja toimintatapoja, vaatii muutos isoissa organisaatioissa pitkäjänteistä työtä. Koko prosessi kesti Ekamissa noin kaksi vuotta, mikä kertoo vahvasta sitoutumisesta hyvinvoinnin edistämiseen. Syöpäjärjestöjen tarjoama asiantuntijatuki, maksuttomat työkalut ja tiivis yhteistyö olivat keskeisiä onnistumisen mahdollistajia.
Tuki ja yhteistyö on ollut helppoa ja helposti lähestyttävää. Pienissäkin asioissa on saanut apuja. – Leena Mynttinen, opiskeluhuollon koordinaattori
Työ jatkuu – nikotiinittomuus pysyväksi osaksi arjen rakenteita
Vaikka Ekami on virallisesti nikotiiniton oppilaitos, kehittämistyö jatkuu. Seuraavina askelina ovat:
- Viestinnän ja tiedottamisen tehostaminen
- Esihenkilöiden osaamisen vahvistaminen henkilöstön tukemisessa
- Nikotiinittomuuden edistäminen tiiviimmäksi osaksi hyvinvoinnin vuosikelloja
- Vastuiden selkeämpi määrittely
- Opiskelijoiden osallistamisen vahvistaminen esimerkiksi tutor-toiminnan, teemaviikkojen ja opiskelijoiden oman osaamisen kautta
Ekamin esimerkki osoittaa, että vaikuttava nikotiinittomuuden edistäminen on mahdollista, kun siihen sitoudutaan koko yhteisön voimin ja työtä tehdään pitkäjänteisesti.
Lue lisää
FressisEdu – Ekami – Rohkeiden tekijöiden tekijä myös nikotiinittomuudessa
FressisEdu – vaikuttava nikotiinittomuuden edistäminen ammatillisissa oppilaitoksissa