Tehtävät / Yläkoulu

Sana ja selite: Mikä on nuuska? Entä terva?

Tavoite

Harjoitella ja kerrata tupakka- ja nikotiinituotteisiin liittyviä käsitteitä.

Toteutus

Opettaja kirjoittaa käsitteet ja niiden määrittelyt Quizlet-sovellukseen etukäteen. Quizlet-sovellus on väline, joka mahdollistaa käsitteiden harjoittelun ja kertaamisen erilaisten pelien avulla.

Vaihtoehtoisesti parit voivat pelata korteilla sanaselityspeliä (Alias). Kummallekin oppilaalle jaetaan esimerkiksi viisi selitettävää sanaa/korttia. Oppilas selittää halutun sanan parille, käyttämättä kortissa olevaa sanaa. Parista toinen selittää ensin ja toinen arvaa. Aika on rajallinen. Opettaja mittaa aikaa. Kun aika päättyy, vaihdetaan osia. Voittajapari on se, joka on onnistunut selittämään eniten oikeita sanoja.

Tehtävä sopii esimerkiksi läksynkuulusteluksi. Pelaamisen jälkeen luokka voi käydä läpi sanojen selitykset yhdessä. Nuoret voivat etsiä lisätietoa aiheesta heille suunnatulta Fressis-sivustolta.

Fressis

Opettaja voi myös testata oppilaiden tietoja nuuskasta LearningApps-sovelluksen tehtävällä Mitä nuuska on?

LearningApps

Sanat ja selitykset

Nikotiini

Riippuvuutta aiheuttava  myrkky. Imeytyy tupakasta, sähkötupakasta ja vesipiipusta verenkiertoon hengitettynä, ja nuuskasta ja nikotiinipusseista suun tai nenän limakalvojen läpi. Aiheuttaa nopeasti riippuvuuden.

Häkä

Myrkyllinen, väritön ja hajuton kaasu, jota syntyy palamisen yhteydessä esimerkiksi tupakoidessa tai vesipiippua käytettäessä.

Terva

Tupakansavun tiivistymä. Koostuu useista kemiallisista yhdisteistä. Ärsyttää keuhkoputkia ja aiheuttaa liman eritystä, yskää ja syöpää. Tupakka sisältää tervaa.

Keuhkoahtaumatauti

Keuhkoahtaumatauti on yleensä tupakointiin liittyvä, hitaasti etenevä keuhkosairaus. Sairauteen liittyy krooninen keuhkoputkentulehdus, keuhkoputkien ahtautuminen ja keuhkolaajentuma. Myös sähkötupakan käyttö voi johtaa keuhkoahtaumatautiin.

Passiivinen tupakointi

Sivullisen altistuminen toisen henkilön polttaman tupakan tai muun poltettavan tuotteen savulle. Myös sähkötupakan höyrystä on sivulliselle haittaa.  Varsinkin suljetuissa tiloissa, kuten samassa huoneessa tai autoissa, haitallisten aineiden pitoisuudet
nousevat erityisen korkeiksi.

Nuuska

Tupakkatuote, jota käytetään yleisimmin huulen alla, suun limakalvoa vasten. Sisältää paljon nikotiinia. Aiheuttaa limakalvovaurioita suussa ja vaurioittaa  hampaiden pintaa.

Sähkötupakka

Laite, jonka avulla kuumennetaan nestettä ja vedetään muodostunut höyry keuhkoihin. Käytettävät nesteet sisältävät usein nikotiinia ja makuaineita. Terveydelle haitallinen tuote.

Tupakkalaki

Säätelee muun muassa tupakkatuotteiden myyntiä, laatua ja tuotepakkauksissa annettavaa tietoa. Pyrkii suojelemaan erityisesti lapsia ja nuoria tupakkatuotteiden terveysvaaroilta ja säännöllisen tupakkatuotteiden käytön aiheuttamalta nikotiiniriippuvuudelta.

Vieroitusoire

On seurausta nikotiiniriippuvuudesta ja ilmenee nikotiinin käytön lopettamisen jälkeen. Yleisiä oireita ovat keskittymisvaikeudet, levottomuus, päänsärky, unettomuus, makean himo, ruokahalun kasvu, vapina ja ärtyneisyys.

Piilomainonta

Mainontaa, joka on piilotettu esimerkiksi televisiosarjoihin ja sosiaaliseen mediaan niin, ettei katsoja ymmärrä sen olevan mainontaa. Tupakkayhtiöt käyttävät sitä markkinoidessaan tuotteitaan, vaikka tupakkatuotteiden osalta se on kiellettyä. Kielto koskee myös
sähkötupakkaa.

Sana ja selite -kortit (pdf)


Katso myös

Tehtävät / Yläkoulu